REKLAMI GEÇ

Başçı’nın açıklamaları ihracatçıyı tedirgin etti

Başçı’nın açıklamaları ihracatçıyı tedirgin etti

Denizli İhracatçılar Birliği(DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Denizli’deki açıklamaları ile ihracatçının yüreğini ağzına getirdiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 2 Ekim 2013 Çarşamba, 10:58

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli’nin Eylül ayı ihracat  rakamlarını ve Merkez Bankası Erdem Başçı’nın Denizli ziyaretini değerlendirdi. Başçı’nın Denizli’de yaptığı Türk Lirası’nın değer kaybının duracağı yönündeki açıklamalarını eleştiren Kocasert,  ihracatçının tedirgin olduğunu vurguladı.

“İHRACATÇININ YÜREĞİ AĞZINA GELDİ”
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, Türk Lirasının değer kaybının devam etmeyeceği hatta 2014 yılında kur düzeyinin 1,80’lere kadar gerileyebileceği yönündeki açıklamalarıyla ihracatçının yüreğinin ağzına geldiğini vurgulayan Kocasert,  konuyla ilgili şunları söyledi:

“Biz ihracatçılar olarak her zaman olduğu gibi yine aynı noktadayız. Bizim istediğimiz enflasyona ezdirilmeyen istikrarlı kur seviyeleridir.  Evet, şu anda sepet kur 2,35 ile 2,40 arasında gidip geliyor. TİM tarafından gerçekleştirilen ihracatçı eğilim anketinden çıkan sonuçlar, dolar kuru için 1,90 -1,95 aralığını, sepet kur için ise 2,20 düzeylerini işaret etmişti. Öte yandan, bütün para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, TL’nin rekabetçi düzeyinin korunmasının ihracatımız, dolayısıyla ekonomimiz açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.”

DENİZLİ İHRACATI YÜZDE 18 ARTTI
Kocasert,  TİM verilerine göre Denizli ihracatının Ocak-Eylül döneminde yüzde 12 artışla 2 milyar 259 milyon Dolar, Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracatın ise aynı dönemde yüzde 18 oranında artış ile 1 Milyar 552 Milyon Dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

“EYLÜL AYINDA REKOR KIRDIK”
Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, yılsonu itibari ile DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, bu performansın devam etmesi halinde 2 milyar Doları aşabileceğini belirtti.

Kocasert, “DENİB tarafından Eylül ayında kayda alınan 197 Milyon Dolarlık ihracat yeni bir rekor anlamına geliyor. Bu değer kuruluşumuzdan beri kayda alınan en yüksek aylık değer.TİM verilerine göre Denizli Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren illeri arasındaki sıralamada, ihracat artış oranı bakımından ilk üçteki yerini korudu; yüzde 11,8’lik yükselme ile ihracatın en fazla artıran ikinci şehir olmayı başardı” dedi.

“AVRUPA’YA İHRACAT YÜZDE 12 ARTTI”
Dünya ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendiren DENİB Başkanı Kocasert, “gelişmiş ülkelerin ekonomilerin olumlu gelişmelerin beklendiğini, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde ise önümüzdeki yıllarda bir miktar hız kesme olacağı yönünde tahminler öne çıkıyor. Bir başka ifade ile gelişmekte olan ülkelerde büyüme azalan bir trend sergiliyor. Esasen bunu bir normalleşme süreci olarak da değerlendirebiliriz. Açıkçası Eylül ayı Türkiye ihracatında Avrupa’ya yapılan ihracatta, yüzde 12 oranında bir artış yakalanması, bu beklentileri teyit eder bir istatistik olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı