REKLAMI GEÇ

Baro Başkanı Müjdat İlhan, seçim erteleme kararına sert tepki gösterdi

Baro Başkanı Müjdat İlhan, seçim erteleme kararına sert tepki gösterdi

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Hıfzıssıhha Meclisi STK’lara yönelik aldığı kararı ile baro seçimlerinin yapılamamasını sert bir dille eleştirdi. Yaşanan sürece sert tepki gösteren İlhan, “Aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ekim 2020 Cuma, 14:46

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, baro hizmet binasında basın toplantısı düzenledi, STK’ların etkinliklerinin 1 Aralık’a kadar yasaklanması nedeniyle yaşanan süreci anlattı.

Daha önce 3-4 Ekim tarihlerinde Genel Kurul ve seçimleri yapma kararı aldıklarını hatırlatan İlhan, düzenlemelerini de koronavirüs önlemleri kapsamında titizlikle yaptıklarını dile getirdi.

İlhan, “Ülkemizde de ciddi şekilde etkisini gösteren, tüm Dünyayı sarsan Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında, kapalı ortamda hava sirkülasyonunun az olması nedeniyle, Genel Kurulumuzun açık havada Denizli Barosu Hizmet Binası otoparkında yapılması planlanmıştı. Binanın arka ve yan tarafına kurulacak çadır, branda ve sandalye temini için Merkezefendi Belediyesi ile görüşüldü. Sahne ve ses düzeni için çeşitli firmalardan fiyat teklifleri alındı ve bir firma ile anlaşıldı. Genel Kurul alanının önüne HES sorgulama, ateş ölçümü ve dezenfektan üniteleri yaptırıldı. Genel Kurula katılan tüm konuklar için dağıtılmak üzere dezenfektan ve maske yaptırıldı. Seçim için 5 sandık düşünüldü. Bu sandıklardan 2 tanesi binamızın konferans salonunda, 3 tanesi yarı açık fuaye alanında olacaktı. Hem meslektaşlarımızın hem de konuklarımızın sağlığı açısından gerekli tüm önlemler alınmıştı. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna duyurduğumuz tarihlerde Genel Kurul ve seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılması en büyük isteğimizdi” dedi.

GENEL KURUL’DAN BİR GÜN ÖNCE KARAR ÇIKTI
Genel kurul tarihinden bir gün önce İçişleri Bakanlığı’nın yazısı ve Hıfzıssıhha Meclisi’nin kararının ortaya çıktığını ifade eden İlhan, 2 Ekim 2020 tarihinden itibaren 1 Aralık 2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ve genel kurullarının ertelendiğini söyledi. İlhan, kararın öğrenilmesinin ardından Denizli Valisi Ali Fuat Atik ile görüşme çabalarının da sonuçsuz kaldığını öne sürdü.

Merkezefendi 2 nolu İlçe Seçim Kurulu’na Denizli’de konuyla ilgili karar alınıp alınmadığı sorduklarını, herhangi bir erteleme kararının olmadığı öğrendiklerini dile getiren İlhan, “Her ne kadar tarafımıza böyle bir karar tebliğ edilmemiş olsa da, Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Denizli İdare Mahkemesi’ne 2020/1380 E. Sayılı dosyası ile aynı gün dava açılmıştır. Mahkeme, davalı kuruma 5 günlük cevap süresi vermiş, ilgili karar davalıya 07.10.2020 tarihinde tebliğ edilmiş, henüz yürütmeyi durdurma kararı verilmemiştir. 03.10.2020 tarihinde daha önce alınan karar gereğince, 47.Olağan Genel Kurulumuzun toplanması için yeter çoğunluğun olmadığı yönünde tutanak tutulmuş, iş bu tutanak Merkezefendi 2. Nolu İlçe Seçim Kurulu’na 10-11.10.2020 tarihinde Genel Kurul ve seçim yapılacağı belirtilerek, görevli memur ve sandık görevlisi istenmiş, seçim ile ilgili prosedür devam ettirilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu tarafından 24 baronun yapmış olduğu başvuru oy çokluğuyla reddedilmiştir. Bu karardan sonra, Merkezefendi 2 nolu İlçe Seçim Kurulu 18.09.2020 tarihli 2020/1532 sayılı seçim yapma talebimizi içerir yazımızı ilgi tutarak Denizli Barosu seçimlerinin yapılma imkanının olmadığı içerikli 07.10.2020 tarihli ‘’E. 261300’’ sayılı yazıyı Baromuza tebliğ etmiştir. Sürecin tamamı, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na, T.C. Anayasanın 135. Maddesine, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na açıkça aykırıdır. İdarenin yasa koyucu yerine geçip işlem ihdas etmesi de hukuki güvenilirlik ve kanunilik ilkesine aykırıdır. Aynı zamanda bu konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun yine ilimiz Sanayi Odası seçimlerine yönelik içtihat niteliğindeki kararı göz ardı edilerek, verilen karar YSK’nın kendisiyle çelişmesine neden olmuştur” dedi.

YANLIŞA YANLIŞLA CEVAP VEREMEYİZ
Bu şartlar altında seçim yapmaları halinde ilçe seçim kurulu tarafından hakim gözetimi ve memur görevlendirmesi yapılmayacağından, genel kurulun icrasının mümkün olmadığını belirten İlhan, aksi bir uygulamanın yanlışa yanlışla cevap vermek anlamı taşıyarak kamuoyunda da olumsuz bir intiba uyandıracağını kaydetti.

İlhan, “Tüm bu nedenlerle, İl Hıfzıssıhha Kurulun 02.10.2020 tarihli ve Merkezefendi 2 nolu İlçe Seçim Kurulu’ nun 7.10.2020 tarihli kararlarında Denizli Barosu 47. Olağan Genel Kurulunun 2.12.2020 tarihinden sonrasına ertelendiği,10-11 Ekim 2020 tarihinde yapılmasının hukuken mümkün olmadığı görülmüştür. Denizli Barosu Yönetim Kurulu 7.10.2020 tarihinde toplanarak, Genel Kurulun belirlenen tarihte yapılamayacağı yönünde oyçokluğuyla karar almıştır. 8.10. 2020 tarihinde Merkezefendi 2 nolu İlçe Seçim Kurulu’nun 7.10.2020 tarihli Denizli Barosu seçimlerinin yapılma imkanının olmadığı içerikli 7.10.2020 tarihli ‘’E. 261300’’ sayılı yazısına karşın, baromuz tarafından TAM KANUNSUZLUK iddiasıyla Yüksek Seçim Kuruluna başvuruda bulunulmuştur” dedi.

VİRÜS TOPLANTI MI SEÇİYOR
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmadığını belirten İlhan, “Hal böyleyken yasayla getirilen bir düzenlemenin genelge, kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak alınan hıfzıssıhha kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden, ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı