REKLAMI GEÇ

İMO Denizli Şubesi deprem özelinde toplandı

İMO Denizli Şubesi deprem özelinde toplandı

İMO Denizli Şube Başkanı Şevket Murat Şenel, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümünde, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve yaşanan can ve mal kayıplarının asla unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Şenel, depremin bir afete dönüşmeden çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2018 Perşembe, 14:31

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi, 17 Ağustos’un yıldönümünde deprem özelinde toplandı. İMO Denizli Şube Başkanı Şevket Murat Şenel, depremin bir afete dönüşmeden çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

Şenel, “Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ürettiği tarihsel depremlere baktığımızda yaklaşık olarak 250 yıllık dönemlere denk gelen ve 7 ve üzeri büyüklükte olan depremlerin olduğunu görüyoruz. 1509 Depremi ile 1766 Depremi arasında 257 yıllık bir dönem var. Bugün ne yazık ki İstanbul’da yaklaşık 250 yıllık bu periyodun sonuna geldiğimizi görüyor ve bundan dolayı endişe duyuyoruz” diye konuştu.

Yaşanan kayıplardan ders alınmadığını ifade eden Şenel, “Kaçak olarak yapılan yapılarla mühendislik hizmeti almadan üretilen yapıların oldukça fazla olduğu gözler önüne serildi. Kaçak yapılaşmanın olağan sayıldığı ülkemizde, ağır hasarlı binaların arasında devlet daireleri, hastane ve okulların da bulunması; sorunun sadece bir imar sorunu olmadığını bizlere gösterdi. Bize göre temel sorun; plansızlık, çarpık kentleşme, yetersiz mühendislik, niteliksiz müteahhitlik ve denetimsizlikten kaynaklanıyor. Benzer büyüklükteki depremler Japonya gibi ülkelerde çok daha sınırlı can ve mal kayıplarına sebep olurken, bizde ortaya çıkan durumun felaket haline gelmesi, sorunun bizden kaynaklandığını gösteriyor. Sorun, depremin kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı