REKLAMI GEÇ

Alayont: “Kentler güvensiz hale getirildi”

Alayont: “Kentler güvensiz hale getirildi”

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, 16 yıldır devam eden iktidar döneminde, doğal kültürel değerlerin metalaştırıldığını ve çevre üzerinden sağlanacak gelirlerin artırılması için yasal düzenlemeler yapıldığını öne sürdü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Haziran 2018 Salı, 12:24

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont, Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yaptı. Meclise sunulan tasarılarla, kentlerin afetlere ve yapısal sorunlara daha açık ve güvencesiz hale getirildiğini ifade eden Alayont, doğal ve kültürel değerlerin plansız yatırımların şantiyesi haline getirildiğini belirtti.

Alayont, “Ülkemizde merkezi ve yerel yönetimlerce yakın dönemde; kentleri, doğal, kültürel değerleri ve yaşam alanlarını ekonominin merkezine oturtan; bütün bu değerleri metalaştırarak, sermayenin yatırım ve karlılık alanına dönüştüren politikalar benimsenmiştir. On altı yıldır devam eden siyasi iktidar döneminde doğal ve yapılı çevre üzerinden sağlanacak gelirlerin artırılabilmesi için pek çok yasal düzenleme yapılmış ve koruma politikalarında var olan güvenceler ortadan kaldırılarak yeni bir süreç başlatılmıştır” dedi.

Bu düzenlemelerle; nükleer santraller, köprüler, otoyollar, havaalanları ve hidroelektrik santraller gibi pek çok projenin sınırsız uygulanabilmesi amacıyla koruma mevzuatlarının değiştirildiğini dile getiren Alayont, proje alanlarındaki doğal çevrenin kamusal niteliklerinin kaldırılabilmesinin ve amaçları dışında kullanılabilmelerinin, yapılaşma alanlarına dönüştürülmelerinin önünün açıldığını belirtti.

Alayont, “Tasarı; koruma yerine kullanma odaklı, doğal sitleri kaldıran, mevcut korunan alanların yatırıma açılmasına olanak tanıyan, korunan alanların ilanında ve yönetiminde yalnızca Bakanlığı yetkili kılan, Milli Parklar Kanunu’nu yürürlükten kaldıran düzenlemeler getirmektedir. Doğal değerlerini hızla yitiren ülkemizde; hızlı ve yoğun yapılaşma, iklim değişikliği, nüfus artışı ve göçün dönüştürücü etkileri en çok büyük yerleşimlerde etkisini göstermeye başlamıştır. Kentlerimiz; afetlere ve yapısal sorunlara daha açık ve güvencesiz hale gelmiştir. Mimarlar Odası olarak; tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için, öncelikle doğal kaynaklarımızın ve doğal, kültürel çevremizin korunması amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu vurguluyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı