REKLAMI GEÇ

MMO Genel Başkanı Çakar dikkat çekti

MMO Genel Başkanı Çakar dikkat çekti

Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin 21. kuruluş yıldönümü etkinliğine katılmak üzere ilimize gelen MMO Genel Başkan Ali Ekber Çakar,  hava kirliliğinden rahatsız oldu.  “ İl Koordinasyon Kurulu olarak ciddi bir çalışma yapmalı” diyen Çakar,  “Hava kirliliğinden dolayı ölümler olursa şaşırmayın” uyarısında bulundu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 20 Aralık 2015 Pazar, 12:55

Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin Karahayıt Colossae Otelde düzenlediği 21. kuruluş yıldönümü gecesine katılan Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, Denizlihaber.com muhabiri Şengül Boz’a özel açıklamalar yaptı. Çakar, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB), çıkartılan torba yasalar ve kanun hükmünde kararnameler ile etkisizleştirilmeye ve yetkisizleştirilmeye çalışıldığını belirtti. 

denizli-mmo-genel-baskani-ali-ekber-cakar-ic

TMMOB’un Anayasa’nın 135. Maddesinde tanımlanan 6335 sayılı TMMOB Yasasına bağlı olarak kurulan, kamu kurumu niteliği taşıyan odalar olduklarını vurgulayan Çakar, “Biz bilim ve Tekniğin gerekliliğini yerine getiriyoruz. Bunun için kent dokusunu bozan,   kıyaların, ormanların yağmalanmasına izin vermeyen ve bu tür olaylarda hukuksal mücadele veren bir kurum olmamız nedeniyle İktidar, bizleri engel olarak görüyor” diye konuştu.

BİZ HEÇBİR PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ
Hükümetin rejim değişikliğine giderken önündeki engelleri temizlemek ve kendisine dikensiz bir gül bahçesi yaratma düşüncesinde olduğunu ileri süren Çakar, “Biz hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Mesleğin ve bilimin gerekliliğini yapın diyoruz. Kamu kurumu niteliği taşıyoruz. Bu yapıyı değiştirmek dava açmamızı engelleyecek söz söylemimizi ortadan kaldıracak düzenleme yapıldı. Mühendislik hizmetlerini taşeronlaştırmaya çalıştılar. Böyle olunca, bilim ve tekniğin gerekliliği doğrultusunda söz söyleme hakkınız olmaz. Bilim ve tekniği savunmak mümkün olmak çıkar, ilişkiler çıkar ilişkisine dönüşür. Çıkarılan torba yasaların amacı bizleri etkisizleştirmek ve işlevsizleştirmek, örgütsüzleştirmektir. Bunun için mücadele veriyoruz. Gerek hukuksal zeminde gerekse meslek örgütleriyle alanlarda. Mücadelemiz devam edecek” dedi.

MÜHENDİS ADI ALTINDA TEKNİKERLER ÇALIŞIYOR
Geçtiğimiz yıl torba yasa adı altında çıkartılan bir yasa ile Türkiye’de yabancı mühendis çalıştırmanın da yasallaştığını söyleyen Genel Başkan Çakar, “1950’li yıllardan beri o günün koşullarında mezun olan arkadaşlarımız,‘Biz sayısal olarak çok az olabiliriz, Türkiye’nin sanayisi yetirince gelişmemiş olabilir, ama sonuç itibariyle bu ülkede okumuş, bu ülkenin ekmeğini yemiş bu ülkenin vergisiyle mühendis olduk. Mühendis olarak önce bizim istihdam edilmemiz gerekir’ diye düşünüyor.  Biz yabancı mühendislere karşı değiliz. Dünyanın her tarafından herkes çalışabilir.  Yalnız her ülkede kendi ulusal çıkarları doğrultusunda bir takım koruma tedbirleri almış. Örneğin Almanya’ya giden mühendis olarak çalışamazsınız. Bir takım kuralları var, o kuralları yerine getirmemiz gerekir.  Bizde ise böyle bir kural yok, şart yok. Mühendis adı altında tekniker ve teknisyenler çalıştırılıyor” diyerek, yabancı mühendis çalıştırılmasına karşı olduklarını dile getirdi.

MÜHENDİSLERİMİZ İŞSİZ
Yabancı mühendis çalıştırılmasının bir sonucunun da işsiz mühendislerin sayısını artırdığını belirten Çakar, “Makine mühendislerinde bu çok fazla hissedilmiyor. Çünkü bizim çalışma alanlarımız çok geniş. Ancak bugün,  ziraat mühendislerinde işsizlik oranı yüzde 40, kimya mühendislerinde yüzde 30, diğer mühendislik alanlarında da işsizlik oranları aynı” dedi.

denizli-mmo-genel-baskani-ali-ekber-cakar-ic-1

ÖLÜMLER OLURSA ŞAŞIRMAYIN
Saat 16.00-16-30 sıralarında Denizli’ye geldiğini ve kendisini ciddi ölçüde yoğun bir hava kirliliğinin karşıladığını söyleyen Çakar, Denizli ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Denizli’de hava kirliliği ele alınması gereken ciddi bir konu. İl Koordinasyon Kurulu olarak bu alanda ciddi bir çalışma yapması gerek. Kimya Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası temsilcilikleri hava kirliliği ölçümleri yapmaları gerekir.  Ciddi anlamda insan sağlığını tehdit edecek düzeye gelmiş.   Ben buraya saat 16.00-16-30 30 gibi geldim.   Şehir görünmüyor.   Zaten hissediyorsun, bu kirliliğin sadece çanak olduğu için hava baskılama ile alakası yok. Kirlilikle ilgili birde kötü kömür dağılımı var. Bizim İl Koordinasyon Kurulu yönetimi, TMMOB olarak kirlilikle ilgili ciddi bir çalışma yürütmemiz gerekir.  Bir şekilde kamuoyuna deklere etmemiz gerek.  Yarın bir gün hava kirliğinden dolayı ölümler olursa hiç şaşırmayın.”

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı