REKLAMI GEÇ

Kaklık’taki santral 3,5 milyon konutu aydınlatacak

Kaklık’taki santral 3,5 milyon konutu aydınlatacak

ENVER (Enerji Verimliliği Derneği) Denizli Şubesi üyeleri yalnız Türkiye’nin değil Avrupa’nın en modern ve en ileri teknolojisine sahip doğalgaz kombine çevrim santrallerinden biri olan RWE & Turcas’ın Denizli’nin Honaz İlçesi’ne bağlı Kaklık Beldesi’ndeki Denizli Santrali yatırımını gezdi. Yakın zamanda üretime geçmesi beklenen tesisin türbinleri çalışmaya başlayınca 3,5 milyon konutun elektriğini üretecek.

/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2013 Cumartesi, 17:34

RWE & Turcas’ın Denizli’nin Honaz İlçesi’ne bağlı Kaklık Beldesi’ndeki Denizli Santrali yıl içinde faaliyete girecek. Dev santralin doğalgaz türbinleri saniyede 650 metreküp hava çekerek yakacağı doğalgaz ile birlikte elektrik üretecek.

Buhar türbininin son kademesinden çıkan buhar, bir futbol sahası büyüklüğündeki ve 40 adet dev fandan oluşan hava soğutmalı yoğuşturucu ünitesine yönlendirilerek sisteme tekrar geri kazandırılıyor. 775 Megawatt kapasiteyle çalışacak. Santralin özellikle yaz aylarında bölgede yaşanan elektrik sıkıntısına çözüm olması bekleniyor.

Dev santralde elektrik üretecek 2 adet gaz türbini ve 1 adet buhar türbininde testler başladı. RWE & Turcas Santral Yetkilileri ilk testlerin başarıyla sonuçlandığını, yakında santralin ticari işletmeye geçeceğini açıkladı.

ENVER’DEN TURCAS’A ZİYARET
Enerjinin doğru tüketimi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla kurulan ve kısa adı ENVER olan Enerji Verimliği Derneği Denizli Şubesi yönetici ve üyeleri önceki gün Denizli Kaklık Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali’ne bir inceleme gezisi gerçekleştirdi.

RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. tarafından inşa edilen santrale düzenlenen gezide dev tesisin geldiği son durum hakkında yetkililerden bilgi alındı.

ENVER Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Akgün, dernek yönetim kurulu üyeleri Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmud Güngör, KENTGAZ Genel Müdürü Mehmet Akif Tulukçu ve Alman Biberach Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr İsmail Kaşıkçı da katıldı.

İlk olarak Santralin toplantı salonunda ağırlanan ENVER heyetine hoş geldin konuşması yapan RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim Teknik Genel Müdürü Hans-Jürgen Petschke 500 Milyon Avro’ya mal olan santralle özellikle yaz aylarında maksimum seviyeye yol açan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstleneceğini söyledi.

Petschke’nin ardından firma yetkileri enerji santralinin teknik özellikleri ve sosyal sorumluluk projeleri hakkında konuklara bilgi verdi.

Toplantı salonunda yapılan bilgilendirmenin ardından gezi hakkında bir açıklama yapan ENVER Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Akgün, çevre dostu yenilenebilir enerjiye önem verdiklerinin altını çizdi. Bu nedenle Kaklık’taki santralin Denizli için farklı bir anlam taşıdığını dile getiren Akgün, doğal kaynaklara zarar vermeksizin gerçekleştirilen enerji santrallerinin teşvik edilmesi ve sayılarının arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Akgün konuşmasının ardından ENVER’e üye olan RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim Teknik Genel Müdürü Hans-Jürgen Petschke’ye üyelik belgesini sundu.

Toplantı salonundaki seremoninin ardından heyet daha sonra santrali gezdi. İş sağlığı ve iş güvenliği dikkate alınarak baret, gözlük, yelek ve korunaklı botlarla gerçekleşen santral gezisinde enerji üretimini gerçekleştirecek önemli ana ekipmanlar olan 2 gaz türbini, 1 buhar türbini ve hava soğutmalı yoğuşturucu hakkında detaylı bilgiler verildi.

Bu yıl içinde üretime geçirilmesi planlanan santralin kapasitesi 775 Megawatt. İnşaatında sona gelinen dev santralde türbinlerde testler başladı. Testlerin beklenilen düzeyde geçtiğini dile getiren Petschke, “Üretime geçildiğinde yalnızca bu santral 3,5 milyon meskenin elektriğini sağlayacak kapasitesi ile Türkiye’nin toplam enerji üretim ihtiyacının %2’sini karşılayacak. Gerek bölgenin, gerekse Türkiye’nin enerji arzına katkıda bulunacak olan santral, çevre dostu ve yüksek teknolojiyle inşa edilmektedir’’ dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı