REKLAMI GEÇ

“SUÇLU İŞVEREN SORUMLU MÜHENDİSLER”

“SUÇLU İŞVEREN SORUMLU MÜHENDİSLER”

Denizli Gelişimci Teknik Elemanlar Derneği Başkanı Mehmet Ertuğrul, maden faciaları ve asansör kazalarının sorumlularının işverenler olduğunu ama suçun mühendislere yüklendiğini belirterek, “Mühendis ve iş güvenliği uzmanı denetlediği işyerinden maaş aldığı sürece doğru kararlar verip uygulayamıyor” dedi. Ertuğrul’un açıklamaları bir dönem hakimler için yapılan “Vicdan ile cüzdan arasına sıkışmak” çıkışını akıllara getirdi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 5 Aralık 2014 Cuma, 11:58

Denizli Gelişimci Teknik Elemanlar Derneği, Gazeteciler Cemiyetinde 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

SADECE MÜHENDİSLER SUÇLU DEĞİL
Toplantının gündemi iş kazaları ve mühendislerin sorumluluklarıydı. Kazalardan sonra yargılananların sürekli mühendisler olduğunu belirten Ertuğrul, “Mühendisler yaptığı hatanın hesabını belki hakim karşısında veriyor. Bir asansör faciasında baktığınız zaman şu anda yargılananlar o şirketin sorumlu mühendisleri, oradaki iş güvenliği uzmanı mühendisler ve oradaki sorumlu ustalar. İşverenler de hiçbir zaman hakim karşısına hesap vermek üzere çıkmıyor. Bunların cezasını da mühendisler çekiyor” dedi.

“MAAŞ ALDIKLARI YERİ DENETLEYEMİYORLAR”
Mühendislerin ve iş güvenliği uzmanlarının maaş aldıkları işyerini sağlıklı bir şekilde denetlemelerinin mümkün olmadığını belirten Ertuğrul, “Soma’da meydana gelen faciada, TBMM araştırma komisyonu herhangi bir suç unsuru bulamadı. Soma faciasında şehit olan Denizlili maden mühendisinin ailesiyle konuştuk. Orada cihazların sürekli uyarı sinyali verdiğini ama üretimin durdurulmadığını ölen mühendisin arkadaşların öğrenmişler. Şimdi mühendisler ve iş güvenliği uzmanları maaş aldıkları işyerini nasıl tavizsiz denetlesinler? İşyeri kapansa ekmeğinden olacak. En önemli sorunlardan biri budur” dedi.

SUÇLU İŞVEREN KABAHAT MÜHENDİSLERE KALIYOR
A sınıfı bir iş yeri güvenliği uzmanı olarak açıklama yaptığını söyleyen Ertuğrul, “Evet, mühendisler belki bu hataya sosyal haklarının yetersizliğinden dolayı zorlanıyor olabilir ama sadece mühendislik hatası olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Hatalar elbette sorgulanmalı ama en başta işverenlerin o hatalara sebebiyet verdiğine inanıyoruz. Bir mühendise işveren sağlıklı bir çalışma ortamı sunduktan sonra; ben ülkemizdeki hiçbir mühendis arkadaşın görevini layıkıyla yapmayacağına inanmıyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı