REKLAMI GEÇ

Balcı: Belediyeler ekmek üretmesin, un fiyatları düşerse zam yok

Balcı: Belediyeler ekmek üretmesin, un fiyatları düşerse zam yok

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarında son aylarda yaşanan artışın spekülatif olduğunu, bakanlıkla görüşüp sorunu çözmek istediklerini, yıl sonuna kadar ekmekte fiyat artışı yaşanmayacağını söyledi. Belediyelerin ekmek üretmesine de karşı çıkan Balcı, “Belediyeler üretim yapmasınlar. Biz belediyelerin üretim yapmasına karşıyız. Belediyelerin asli görevi esnaflık yapmak değil. Çok geride kalan bir yöntemdir bu. Ekmek siyasete alet edilmesin” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ekim 2016 Salı, 16:37

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Denizli’ye gelerek Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban ve Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Musa Çelikkol’u ziyaret etti, sektörle ilgili bilgiler aldı.

denizli-firincilar-odasi-ekmek-uretimi-un-fiyati-1

Denizli Fırıncılar Odası ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Halil İbrahim Balcı, fırıncılar olarak belediyelerin ekmek üretmesine karşı olduklarını söyledi.

Denizli’de ekmek üretiminin kaliteli, fiyatının uygun olduğunu, ancak önemli bir sorunun pazarlarda ve açıkta ekmek satılması olduğunu belirten Balcı, “Başbakanımızın dediği gibi, devletin işi esnaflık yapmak değil. Bizim her zaman söylediğimiz bir şey bu. Biz dar gelirli vatandaşa ucuz ekmek verilmesine karşı değiliz. Belediyeler, yerel yönetimler dar gelirli vatandaşa daha düşük fiyatla ekmek verme imkanını fırıncı esnafıyla müşterek sağlamalıdırlar. Yani belediyeler üretim yapmasınlar. Biz belediyelerin üretim yapmasına karşıyız. Başbakanımızın açıklaması da bu yönde. Belediyelerin asli görevi esnaflık yapmak değil. Çok geride kalan bir yöntemdir bu. Ekmek siyasete alet edilmesin. Yalnız ekmek grubundan değil diğer meslek gruplardan da çıkması gerekir. Amaç dar gelirli vatandaşın daha ucuz ekmek almasını sağlamaksa bunu sağlayacak olan fırıncı esnafı, belediyelerin bunu kontrol etmesi gerekir” dedi.

UN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Un fiyatlarında son iki ayda yüzde 8-10 arasında artış olduğunu, bu artışın spekülatif olduğunu belirten Balcı, “Un fiyatlarında ciddi oranda artış söz konusu. Son iki ayda yüzde 8-10 fiyatlarının artmasına bir anlam vermek mümkün değil. 2014 yılında 19 milyon ton, 2015 yılında 22.5 milyon ton, 2016 yılında da 20.5 milyon ton buğday üretilmiş. Ekmeklik buğday tüketimi 19 milyon ton iken, TMO’nun elinde 3 milyon 800 bin ton stok ekmeklik buğday varken, un fabrikalarının son iki ayda un fiyatlarını 64 liradan 72 liraya çıkarmalarını spekülatif bir olay olarak değerlendiriyoruz. Bu konuyu bakanlığa ileteceğiz. Umarım bakanımızın talimatıyla TMO’nun yapacağı çalışmayla bu spekülatif hareketin önüne geçmiş oluruz diye düşünüyorum” diye konuştu.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmek üretimiyle ilgili yeni bir düzenlemeye gideceğini, merdiven altı üretimin önüne geçileceğini söyleyen Balcı, un fiyatlarındaki artışa rağmen ekmek fiyatlarında artışı düşünmediklerini belirtti.

Balcı, “Ekmek fiyatının artırılması bizim düşündüğümüz en son konu. Temel hammaddemiz un, yüzde 10 artış göstermesi küçümsenecek bir artış değil. Ama Türkiye’deki üretime baktığımızda TMO’da olmadığı kadar stok var. Spekülatif artışın geri döneceğini ümit ediyoruz. Bu artışın önüne geçmiş oluruz diye düşünüyoruz. Ekmek maliyetlerine hemen acil şekilde yansıtmayı doğru bulmuyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar da ekmek fiyatlarında bir hiçbir vilayetimizde değişiklik olmadan tamamlamış oluruz diye düşünüyoruz” dedi.

Yorumlar

HAKAN   -  Bağlantı 18 Ekim 2016, 16:54

ister belediye üretir ister fırın maksat hizmete en yakın olmaktır. Buda rekabeti geliştirir. Fırıncılar az kazandığını iddaa ediyorsa sağlıklı ekmek şartlarına uygunluk aranmalı uygun olmayan bütün fırınların ruhsatı iptal edilmeli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı