REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Keçeci, “Suriyeliler demografik yapıyı etkileyecektir”

DSO Başkanı Keçeci, “Suriyeliler demografik yapıyı etkileyecektir”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Mart ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye’nin dış ticareti ve Türkiye’deki göçmenler konuları görüşüldü. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Denizli’deki Suriyeli göçmen nüfusu il nüfusunun yüzde 2’sini aşmış durumda. Şu anda Denizli’de 20 binden fazla Suriyeli bulunuyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mart 2017 Çarşamba, 14:52

DSO Mart ayı olağan meclis toplantısında genel ekonomik gidişat değerlendirilirken, toplantıya Türkiye’nin dış ticareti ve göçmen sorunu damga vurdu. DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Biz sanayicilerin ihraç ettiğimiz bu ürünleri üretmek için ara mallara ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçek ve biz bu ara malları ithal ediyoruz. Bir süredir Çin’in ana tedarikçimiz olduğunu biliyoruz ve bunu konuşuyoruz. Hindistan ve Güney Kore’nin de yavaş yavaş ana tedarikçilerimizden olmaya başladığını ise göz ardı ediyoruz” dedi.

TÜRK SANAYİCİSİ ARA MALINI GÜNEY ASYA’DAN TEDARİK EDİYOR
Çin’in 2000’li yılların başında Türk dış ticaretinde yer edinmeye başladığını ve bugün ana tedarikçimiz olduğunu belirten Keçeci, Çin ile yaşanan senaryonun aynısının 2005’ten sonra Güney Kore ve Hindistan ile de tekrarlandığını kaydetti. TÜİK verileri üzerinden Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı çalışmayı anlatan Keçeci, “2016 yılında Çin, Türkiye’nin ithalatında 1. sıraya yerleşmiş durumdadır. Uzun zamandır baş tedarikçimiz olan Almanya, İtalya ve Fransa’nın gittikçe geri sıralara düştüğünü, diğer taraftan Güney Kore ve Hindistan’ın ise ilk sıralara doğru hızlı bir tırmanışta olduğunu görüyoruz. Görünen o ki, eskiden ara malını Avrupa’dan alıp işleyerek tekrar Avrupa’ya satan Türk sanayicisi, artık ara malını Güney Asya’da tedarik edip Avrupa’ya satıyor. Hammadde konusunda yapabileceklerimiz sınırlı ancak dış ticaret açığımızı azaltmak istiyorsak ara malı üretimini ve makine üretimini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DENİZLİ’DE GÖÇMEN SAYISI NÜFUSUN YÜZDE 2’SİNİ AŞTI
Sunumunda Birleşmiş Milletler ve Göç İdaresi tarafından açıklanan son rakamlara da değinen Keçeci, Denizli’deki Suriyeli sayısının il nüfusunun yüzde 2’sini aştığını, bunun da 20 binin üzerinde kayıtlı Suriyeli göçmen anlamına geldiğini söyledi.

Keçeci, “Dünya’da yaşanan kitlesel göç istatistiklerini yayınlayan Birleşmiş Milletler’e göre, son 10 yılda yaşanan en ciddi kitlesel göç, Suriye’den Türkiye’ye yapılan göç hareketidir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından ülkemizde kayıt altına alınan 3 milyona yakın Suriyeli göçmen bulunmaktadır. Denizli’de kayıt altına alınan Suriyeli göçmenlerin nüfusu, il nüfusunun yüzde 2’sini aşmış durumdadır. Bu istatistik, kayıtlı 20 binin üzerinde Suriyeli göçmenin Denizli’de yaşaması anlamına geliyor. Bu durum Türkiye’nin demografik yapısını mutlaka etkileyecektir. Bu kişileri işyerlerinde çalıştırmak için gerekli düzenlemeler yapıldı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı