REKLAMI GEÇ

DENİZLİ İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ

DENİZLİ İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel ile başladığımız röportajımızın ikinci bölümüyle devam ediyoruz. Dünkü yazımızda odanın genel durumu ve iki yıllık çalışmasına ilişkin değerlendirmelerini sunduğumuz Şenel ile söyleşimiz sürüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Şubat 2016 Cuma, 08:30

MESLEĞİMİZ VE ŞEHRİMİZ İÇİN DENEMEK ZORUNDAYIZ 

Denizlihaber.com: Sorunlarınızın çoğunun Ankara’dan, yasalardan ve yönetmeliklerden kaynaklandığını ifade ettiniz. Yerelde bu türden bir uzlaşmanın sorunlarınızın çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyor musunuz? 

Şevket Murat Şenel: Uzun yıllar içinde oluşan sorunların bir seçimde çözüleceğini düşünmek hayalcilik olur. Yapmaya çalıştığımız şey bir anlayışı ve bir bakış açısını filizlendirmektir. Çözümün ve ortak noktaların aranması zaman, emek ve sabır isteyen bir iş. Birbirini tanımadığı halde, sırf başka guruplar içinde yer aldığı için birbirinden haz etmeyen meslektaşlarımızın olduğunu görüyorum. Bu şekilde mesleğimize bir şey katamayız. Sırf bu yüzden bile bir araya gelmeyi denemek zorundayız. Kolay olacağını düşünmüyorum. Başıma iş açtığımı, dertsiz başıma dert aldığımı söyleyenler var. Ama bu koltuklarda oturuyorsak bunu denemek ve yapmak zorundayız. Eğer başımıza dert açılacaksa da mesleğimiz için buna katlanmak zorundayız. Mevcut yasalardan ve mevzuattan kaynaklanan sorunlarımızın çoğunlukta olduğu doğru. Fakat bununla birlikte yerel yönetimler ile bir araya gelerek Denizli’nin menfaatleri doğrultusunda yapabileceğimiz şeyler de var. Belediyelerimiz ile konuşarak uzlaşabileceğimiz başlıklar olduğunu görüyoruz. Yapmaya çalıştığımız şey öncelikle mesleğimizin siyasetini yapmaya çalışmak. Zaman zaman bir araya geldiğimizde veya yazılı olarak itirazlarımızı dile getiriyoruz zaten. Fakat bunu yaparken asla yumurtayı kırmadan yapmaya özen gösteriyoruz. Amacımız sonuç almak. İki senedir müzakere ediyoruz, belediyelerimizin de bizi tanıdığını ve niyetimizin ne olduğunu anladığını düşünüyorum. Zaten daha önce de ifade ettiğim gibi yerel yönetimlerde çalışan ve üst düzey görevlerde yer alan çok sayıda meslektaşımız var. Onların da bizi anladığını görüyorum ve bu çabalarımıza destek olacaklarına inanıyorum.

MESLEK ODALARI MOZAİK OLMALI

Denizlihaber.com: Denizli’de yapmaya çalıştığınız bu uzlaşma arayışının önündeki engeller neler? Bu uzlaşı arayışının kalıcı olacağına inanıyor musunuz?

Şevket Murat Şenel: Aslına bakarsanız bu arayışın bu dönem bile gerçekleşememe ihtimali var. Son dakikaya kadar ne olacağı bilinmez. Hala yapmaya çalıştığımız şeyi anlamak istemeyen ve bunu içine sindiremeyen meslektaşlarımız var. Konuşarak, anlatarak herkesi ikna etme şansınız yok. Ama bize göre doğru olan yöntem bu. Meslek odalarının bir mozaik olması gerektiğine inanıyorum. Farklı görüşlerden ve anlayışlardan oluşan insanların burada olması ve mesleki menfaatleri doğrultusunda birleşmeyi öğrenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz dönem oda yönetim kurulunda yer alan arkadaşlarımın hangi siyasi partiye oy verdiğini hiç sormadım, merak da etmedim. Benim için önemli olan bu mozaik fikrine inanan insanların bir arada olması ve eylemlerinde de söylemlerinde de mesleğinin siyasetine odaklanması. Bu sistemin beyni kalbinden daha büyük insanlara ihtiyacı var. Kalbiniz ve duygularınız ile hareket ettiğiniz ve konuştuğunuz zaman telafisi mümkün olmayan yaralar açabiliyorsunuz. SİYASET AMAÇ DEĞİL,

MESELELERİMİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ARAÇ OLMALI

Denizlihaber.com: Meslek odalarının siyaset ile olan ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şevket Murat Şenel: Siyaset meslek odalarının sorunlarının çözümü için çok önemli bir araç. Fakat siyaseti nasıl değerlendirdiğiniz ve nasıl kullandığınız ise çok daha önemli. Ben şahsen siyasi partilerde aktif siyaset yapan meslektaşlarımızın oda yönetimlerinde yer almasını doğru bulmuyorum. Oda kimliği ile yaptığı eylem ve söylemleri ile siyaset kulvarından puan toplamaya çalışan kişilerin, hedeflenen mozaik yapıya ve dolayısıyla da odaya zarar vereceği çok açık. Odalar dertlerini ve sorunlarını anlatabilecek ve aynı masanın etrafında oturabilecek kadar siyasete yakın, yanlış gördüğü şeyleri anlatabilecek kadar da siyasete mesafeli olmak zorunda. Odalar olarak bizim kendimize biçtiğimiz iki farklı misyon var. Birincisi meslek örgütü olmak, ikincisi ise sivil toplum kuruluşu olmak. Meslek örgütü olarak kendimizi ele aldığımız zaman, sorun olarak karşımıza çıkan hususların neredeyse tamamı teknik konulardan oluşuyor. Mesleğin uygulanışı, mesleki alanın derecelendirilmesi, yetki ve sorumlulukların mevzuatlar çerçevesinde ele alınması ve tarif edilmesi gibi konular bunlara örnek. Siyaset ve hükümetler ile yaşadığımız sorunlar ise diğer misyonumuzdan, yani sivil toplum kuruluşu olmak ile ilgili tepkisel duruşumuzdan kaynaklanıyor. İşte bu STK misyonumuz devreye girmeye başladığı zaman siyaset ile sürtüşme zeminine de adım atmış oluyoruz. STK misyonumuz ile tepki koyarken bazı siyasi partilerden uzaklaşırken bazılarına da yaklaşmış oluyoruz. Ben belki biraz da üniversite hocası olmam sebebiyle siyasete mümkün olduğunca mesafeli durmayı tercih ediyorum.

BU TARZ BANA UYGUN DEĞİL

Denizlihaber.com: Sosyal medyayı kullanıyor musunuz? Ya da sosyal medya ile aranız nasıl?

Şevket Murat Şenel: Sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum. İki sene önce oda seçimlerine aday olduğum zaman ilk defa facebook ve twitter hesabım oldu. İlk başlarda daha fazla girip bakmaya çalışıyordum ama artık buna pek zamanım olmuyor. Bazı açılardan sosyal medyaya çok da alışamadığımı söylemek zorundayım. Özel hayatlarını başkasının gözü önünde yaşamaya çalışan ve her attığı adımı sosyal medyadan paylaşmaya çalışan insanlar var. Bu tarz bana pek uygun değil. Ayrıca oda başkanı veya yöneticisi olan kişilerin bu tür iletişim kanallarını kullanırken daha dikkatli olması gerektiğine inanıyorum. Mozaiği temsil ettiğini kavramış insanların sosyal medyada görüşlerini ve düşüncelerini dile getirirken daha özenli ve itinalı davranması gerektiğine inanıyorum.

Denizlihaber.com: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Şevket Murat Şenel: Mesleğimize yakışır bir genel kurul olması dileğiyle, kongremizin meslektaşlarımıza ve İnşaat Mühendisliği camiasına hayırlı olmasını diliyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı