REKLAMI GEÇ

Keçeci: “Gençlerimiz çalışmak istemiyor”

Keçeci: “Gençlerimiz çalışmak istemiyor”

Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. İşsizlik rakamlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, OECD rakamları ile Türkiye oranlarını karşılaştırdı, tabloyu ortaya koydu. Keçeci, “Bizde 15-64 yaş arası istihdama katılma oranı yüzde 50’ler seviyesinde. Bu rakam OECD rakamlarına yaklaşsa işsizlik oranlarımız yüzde 25-30 olurdu” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ekim 2015 Cuma, 12:19

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Geçen yılın Temmuz ayına göre işsizlik oranı değişim göstermeyerek %9,8 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 103 bin kişi artarak 2 milyon 970 bin kişi oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932 bin kişi artarak 27 milyon 342 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile %47,2 oldu. İşgücü 2015 yılı Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 35 bin kişi artarak 30 milyon 311 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,1 puan artarak %52,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,5 puan artarak %72,8, kadınlarda ise 1,6 puanlık artışla %32,4 olarak gerçekleşti.

KEÇECİ İŞSİZLİK RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

TÜİK işsizlik verilerini değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, iş gücü artışının, istihdam edilenlerin artışından hep daha fazla olduğunu vurguladı.
Keçeci, “İstihdam edilenlerin sayısı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932 bin kişi artarak 27 milyon 342 bin kişiye ulaşmış. Fakat genç işsizliğimiz her geçen gün ciddi anlamda artarken, Temmuz ayındaki bu artışa ne kadar sevinebiliriz. İşsizlik oranı Temmuzda %9,8 seviyesinde gerçekleşti ama asıl analiz edilmesi gereken genç işsizliğimiz” dedi.

ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK ARTI DEĞER GETİRMİYOR

15-24 yaş grubunda 13 milyon genç nüfusun olduğunu belirten Keçeci, “Bu nüfusun 1 milyonu beldede yaşıyor, geri kalanı şehirde. 19-24 yaş arasındaki işsizlik oranımız 18,3. Eskiden gençler liseyi bitirince, üniversiteyi kazanınca kurtuldum diyordu. Şimdi ise hepsi tereddüt içinde. Üniversite mezunu olmak iş bulmakla ilgili herhangi bir kaynak getirmiyor. Lise ve üniversite mezunu gençlerimiz yazlık mekanlardaki hizmet sektöründe çalışıyor, garsonluk yapıyor. İyi ki o gençlerimiz hiç olmazsa oralarda çalışıyor ”dedi.

ÇALIŞMAK İSTEYENLER ÇOK AZ

“OECD rakamlarıyla karşılaştırma yaptığımda, iyi ki çalışmak isteyenimiz az diyorum.” diyen Keçeci, “OECD’nin 2014 ortalaması 15-64 yaşlarında işgücüne katılma oranı toplamda %71,2, erkeklerde 79,2 ve kadınlarda 62,8 bizde ise bunların yarısı. Bizde her 100 kişiden yaklaşık 50’si OECD’de ise 70’i çalışmak istiyor. Biz çalışmak isteyen 50 kişinin 45’ine iş bulabiliyoruz. 5’i işsiz kalıyor. Yani çalışmak isteyenlerimizin %10’u işsiz kalıyor. OECD’nin 70 kişiden 65’ine iş bulunabiliyor. Yani onlarda da 5 kişi işsiz kalıyor. Ama işsizlik %7,5 oranında. Eğer bizde yüz kişinin 50’si değil de 70’i çalışmak isteseydi. 45’ine iş bulabildiğimize göre 25 kişi işsiz kalırdı. İşsizlik oranımız % 35-36’lara yükselirdi. Bu açıdan baktığımızda dramatik rakamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Eğer bir ülkede yatırım durmuşsa, üretim yoksa insanlarımıza beceri veremiyorsak, bu rakamların ileride çok dramatik bir şekilde artacağının bilincinde olmalıyız. Yöneticiler olarak bu insanları yetiştirmekle sorumlu nesil olduğumuzu unutmamak lazım” diye konuştu.

GENÇLERİMİZİ KAZANMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ

Gençlerin kazanılması için stratejik çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Keçeci, “Gençlerimiz iş arayıp ve bulamadıkları zaman artık ümitlerini kaybediyorlar. Kendilerine işsiz bir dünyada yer aramaya başlıyorlar. Biz sanayiciler de kurumsal yapının içinde değerlendiremediğimiz için bu gençlerimizi küskün bir topluluk olarak kenara itiyoruz. Bunlarında mutlak surette değerlendirilmesi ve o küsmüş bir köşeye çekilmiş gençlerimizi ve gerçek yetkinliklerini değerlendiremeyen insanlarımızı da işgücünün içine dahil etmek için stratejik çalışma yapmak zorundayız” diye konuştu.

Yorumlar

abcde   -  Bağlantı 16 Ekim 2015, 18:04

asgari 1500 tl verin herkes çalışsın bu kadar basit

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı