REKLAMI GEÇ

Keçeci: “KOBİ’ler ekonominin temel taşı”

Keçeci: “KOBİ’ler ekonominin temel taşı”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın KOBİ’ler önceliğinde reel sektör üzerinde bir paket hazırlığı yaptıklarına ilişkin açıklamayı değerlendirdi, iş dünyasının beklentilerini açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Ocak 2019 Pazartesi, 10:08

Türkiye’nin çok büyük sermaye ile yönetilen bir ülke olmadığını belirten Keçeci, bu nedenle KOBİ’lerin ülke için büyük önem taşıdığını söyledi.

Keçeci, “KOBİ’lerin sinerjisini yaratmadığımız sürece Türkiye’de bir hareket, büyük bir büyüme söz konusu olamaz diye düşünüyorum. KOBİ’lerin yükselmesini, yaşamasını çok bilinçli stratejilerle geliştirmemiz lazım. Çünkü KOBİ hareketini sağlayamadığımız müddetçe ülkede ne istihdamı ne kalkınmayı ne de bununla ilgili ihracatı düşünebiliriz. Ben şahsen bir sanayici olarak KOBİ’lerin mutlak surette bizim gözbebeğimiz olduğunu kabul ediyorum. KOBİ’ler için neler yapmamız lazım bunları düşünmemiz gerekir” dedi.

Son zamanlarda sanayicinin maddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Keçeci, “Faiz sıkıntıları, yani KGF ile ilgili yeniden KOBİ’lere dönük bir desteğin gelmesi lazım. Diğer taraftan KOSGEB ve İŞKUR’unda bu konuda KOBİ’leri önemli şekilde desteklemesi gerekiyor. Mesela ben bir sanayici olarak bankaların KOBİ kredisi şeklinde lanse ettikleri kredileri çok itibari görmüyorum. Zira normal ticari faizin bir-iki puan ya da üç puan altında oluyor. Halbuki verilen faiz oranları, KOBİ’leri bir üst sınıfa yükseltebilecek noktada olmalı” dedi.

İSTİHDAM KONUSUNDA KOBİ’LERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’de çok önemli sayıda KOBİ’nin var olduğuna vurgu yapan Keçeci, “O nedenle istihdamda KOBİ’leri destekleyici tasarrufların içinde olunmalı. Küçük küçük üreticiler, özellikle işsiz gençlerin istihdam kapısı olmalı. O nedenle istihdam konusunda da KOBİ’lerimiz çok önemli. Ayrıca KOBİ’ler iç piyasada alış-satış yaptıkları için maalesef ihracat yapamayan şirketler statüsündeler, biz bunu görüyoruz ve bunu yaşıyoruz” diye konuştu.

VERGİLERDE VE KDV İADELERİNDE KOLAYLIK SAĞLANABİLİR
Sanayicilerin vergiler konusunda bir öteleme beklediklerini de ifade eden Keçeci, “Onlarca dostumuzun beklenti içerisinde olduğu bir husus var. O da vergide bir öteleme olması. İndirim değil, bir erteleme getirilmesi yerinde bir çalışma olacaktır. Kısa bir sürede, hiç olmazsa bu kriz ortamında onları rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca KDV iadelerinde de çok sıkıntılar var. Dolayısıyla KOBİ’lerle ilgili KDV iadeleri de, belki tamamen onlara nakdi olarak verilmese bile, devlete olan SGK ya da Maliye borçlarının ödenmesi çerçevesinde borçlarında bir kolaylık sağlanabilir diye düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı