REKLAMI GEÇ

Primlerin düşürülmesi ve iade dönemin sonlandırılması gündemde

Primlerin düşürülmesi ve iade dönemin sonlandırılması gündemde

Denizli Fırıncılar Odası ekmeğe zam önerdi. Oluşturulan geçici komisyon zam talebini geri çevirince ise bir anda artan yüksek girdi maliyetleri konusunda esnafı korumak için bayi primlerinde düşüş ve iade sisteminin sonlandırılması gibi önemli adımlar gündeme geldi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Eylül 2018 Perşembe, 15:27

DENİZLİHABER

Denizli Fırıncılar odası, geçtiğimiz günlerde zam talebiyle ekmek fiyatları konusundaki gececi komisyonun toplanmasını istedi. Odanın dışındaki komisyon üyelerinin tamamı zammı reddetti. Ancak fırıncı esnafı ayakta durmakta zorlanıyor ve oda bu nedenle acil önlemleri masaya yatırdı.

Ekmek 2018 başında 50 gram azaldı!

2018 Şubatında ise fırıncılar bu kez vatandaşın cebine etki edecek zam yerine ekmek gramajında düşüşe gitmişti. Ekmek, fırıncıların zam talebi nedeniyle oluşturulan geçici komisyon kararınca 250 gramdan 200 grama düşürülmüştü. Komisyonun bu kararı ile ekmeğe yüzde yirmi gizli zam uygulanmıştı.

Eylül’de zam talebinde bulundular!

Fırıncılar dövizde yaşanan olağanüstü yükselmeyle oluşan girdi maliyetlerindeki yüzde 30’luk zammın ardından Eylül ayında yeniden fiyat arttırma talebinde bulundu. Talebin üzerinden hızla oluşturulan gececi komisyon Pazartesi günü toplandı. Odanın talebi konuşuldu ve Fırıncılar Odası’nın dışındaki tüm üyelerin aleyhte oyuyla zam artışı reddedildi.

Ekmek 3 yılda yüzde 40 zamlandı

2014 80 Kuruş olan 250 gram ekmek, 2015 Ağustos’unda yapılan 20 kuruşluk zam, yani yüzde 20’lik zammın ardından 2018 başındaki 50 gramlık düşüşle yani gelen ek yüzde 20’lik artışla 3 yıl öncesine göre tam yüzde 50 arttı. Ekmek bugün 250 gram olsaydı. Ama başta un olmak üzere girdi maliyetlerinde daha birkaç hafta içinde yaşanan yüzde otuzluk artış, fırıncının cebindeki zaten az olan karın önemli bir kısmını daha alıp götürdü.

Başkan Karadaban “Dayanacak gücümüz kalmadı”

Fırıncı esnafının son yaşanan zamların ardından dayanacak gücünün kalmadığını ve bu nedenle zam talebinde bulunduklarını aktaran Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, Denizli Valiliği, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi, DTO gibi üyelerden oluşan komisyondan ret çıkmasının kendilerini daha da zora soktuğunu dile getirdi.

İade sistemi son, bayi primleri düşecek!.

Zam talebi reddedilen Fırıncılar Odası, üyelerini iflasın eşiğinden kurtarmak için acil önlem paketini devreye soktu. Pakette iki kalemde ciddi değişikliğe gidiliyor. Fırıncılar artık bayilerden iade ekmek almayacak. Bu da dolaylı yoldan üretim kapasitelerin zamanla düşmesi anlamına geliyor. Fırıncıların ikinci önlemi ise bayi primlerinde indirim.

Vali Bey’den destek istedik

Oda Başkanı Karadaban, zam reddinin ardından esnafın ayakta kalması için alınan önlemler konusunda Vali Hasan Karahan’dan da destek istediklerini söyledi. “Vali Bey’den destek istedik. Bize destek olursa hem iade hem de prim tutarlarındaki indirimle ilgili daha net ve kısa sürede adım atarız” diye konuştu. Karadaban geçen yıllara oranla üretim kapasitelerini düşürerek girdi maliyetlerini belli ölçüde tutmaya çalışan fırıncıların, aksi halde çok daha büyük sıkıntılar içine gireceğini söyledi.

Simide 2 yılda yüzde 40 zam!..

Simide geçtiğimiz ay zam gelmiş, gariban kahvaltısının değişmez unsuru yüzde 25 zamlanmıştı. Fiyatı 1 TL’den 1 TL 25 Kuruşa çıkan simit, aslında yine bu yılın başında gramajındaki oynamayla ekmek gibi gizli zam yemişti. 100 gram olan simit aylar önce 80 grama düşürülmüştü. Üzerine yapılan bu zamla simite 2016’den bu yana yani son iki yılda yüzde 40 zam geldi.

Una yüzde 30, susama yüzde 100 zam geldi

Simitteki artış, ekmekte fırıncıya acil önlemler alan olayları başında susam ve un fiyatında yaşanan zamlar oldu. Susam son ekonomik dalgalanmalar yüzünden 10 TL’den 20’liraya yükselirken, daha önce 75 -80 TL olan ortalama kalitedeki bir çuval un, 105 TL’ye kadar yükseldi.

Yorumlar

Ali   -  Bağlantı 21 Eylül 2018, 13:55

Bence ekmek şu an 3 tl olmalı yada gramını düşürmeli nasıl olsa zam yapmadık diyecekler 50 gr çok bile bu millete

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı