REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Keçeci sanayicinin şikayetlerini sıraladı: “Faiz, kur, elektrik”

DSO Başkanı Keçeci sanayicinin şikayetlerini sıraladı: “Faiz, kur, elektrik”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci yüzde 6’lık artış gösteren sanayi üretim endeksini değerlendirdi, sanayicinin şikayetlerini sıraladı. Keçeci, “Denizli sanayisinde yaşanan durgunluğun 3 ana nedeni var. Bunlar, fazir, kur ve elektrik maliyetlerindeki artış” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2018 Çarşamba, 14:46

DSO Başkanı Keçeci, TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı sanayi üretim endeksini değerlendirdi, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Yıllık bazda, geçen yılın Mayıs ayına göre %6’lık bir artış kaydeden sanayi üretim endeksinin, aylık bazda düşüş gösterdiğini belirten Keçeci, aylık daralmalara yoğunlaşılması gerektiğini ifade etti.

Keçeci, “Son 4-5 aydır sanayi sektöründe bir daralma yaşandığının hepimiz farkındayız. Sanayide bir durgunluk dönemi yaşanıyor. Tekstil merkezli bir kent olan Denizli’de, özellikle tekstil sektöründe bu durgunluğu biz gözlemliyoruz. Bu durgunluğun başlıca sebeplerinin de faizlerde, kurlarda ve elektrik maliyetlerinde yaşanan artışlar olduğunu düşünüyoruz. Hem son kaynak tedarik tarifesi nedeniyle OSB’lerde hem de OSB dışındaki üretim yerlerinde, elektrikte %30’a varan maliyet artışları yaşanıyor” dedi.

SANAYİCİNİN ORTA VADELİ PLANDAN BEKLENTİSİ 3 KONUYA ODAKLANIYOR
Sanayi üretiminin artması için yatırımların artması gerektiğini belirten Keçeci, son zamanlarda yatırıma karar veren şirketlerin de karar değiştirerek beklemeye geçtiğini dile getirdi.

Sanayicilerin yeni yöneticilerden taleplerini de dile getiren Keçeci “Sanayicileri tekrar yatırıma yönlendirebilmek için yeni yöneticilerin, sanayiciler için orta vadeli planı hazırlarken 3 konuya odaklanması ve bu konularda mikro ve makro çözüm önerileri dile getirmesini talep ediyoruz. Bu konular: faiz artışı, kur dengesizliği ve elektrik maliyetleridir. %25 faiz oranı ile kimse yatırım yapmaz” dedi.

SANAYİ ÜRETİMİNİN ARTMASI İÇİN KGF KREDİLERİ YETERLİ DEĞİL
KGF kredilerinin piyasaya olan etkisiyle ilgili de konuşan Keçeci, “KGF kredileri daha çok işletme kredilerine, KOBİ’lerin sıkıntılarının giderilmesine ve piyasada hareketliliğin sağlanmasına harcandı. Yine KOBİ’lerimize yönelik bu tarz destekler verilirse, piyasa için çok olumlu sonuçları olur ancak sanayi üretimini artıracak olan yatırımlar KGF kredileri gibi desteklerle yapılacak yatırımlar değil; katma değeri yüksek üretim yapılmasına yönelik büyük tutarlı yatırımlardır. Dolayısıyla bu tip yatırımlar için daha yüksek üst limitler, uzun vadeli uygun faiz oranları ve Devlet destekli sübvansiyonlar içeren kredilerin sanayiciye sunulması gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı