REKLAMI GEÇ

Keçeci KDV’deki tebliğ değişikliğini değerlendirdi

Keçeci KDV’deki tebliğ değişikliğini değerlendirdi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, KDV’deki tebliğ değişikliğinin piyasadaki likiditeyi artıracağını ve finans sıkıntısına çözüm olacağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Şubat 2019 Perşembe, 17:26

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı Katma Değer Vergisi genel uygulama tebliğindeki değişikliği değerlendirdi.

İş dünyasının uzun süredir beklediği tebliğde 2019 yılı Ocak ayından itibaren gerçekleşen işlemlerden kaynaklanan KDV iade taleplerinin yüzde 50’sinin 10 iş günü içinde ödenmesinin hükme bağlandığını belirten Keçeci, “Mart başından itibaren yürürlüğe girecek düzenleme ile Yeminli Mali Müşavir (YMM) KDV iadesi tasdik raporuna dayalı iadeler bölümüne ‘KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması’ eklendi. Mükelleflerin iadeden yararlanabilmesi için, en az 24 ay KDV beyannamesi vermiş olması, daha önce en az üç vergilendirme döneminde iade talebinin sonuçlanmış olması gerekiyor. KDV alacağının iadesini talep eden firma, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ve gerekli belgeleri sunacak. Ardından KDVİRA sisteminden yapılacak sorgulama ile KDV iadesi ön kontrol raporu üretilecek. Olumsuzluk tespit edilmeyen kısmın %50’si 10 iş günü içinde mükellefe KDV iadesi olarak gerçekleştirilecek” dedi.

“FİNANS SIKINTISINA ÇÖZÜM OLACAK”
Düzenlemenin piyasadaki likiditeyi artıracağını ifade eden Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “2019 öncesinde biriken KDV iadeleri için de ilave düzenleme bekliyoruz. Mükelleflerin iadeden yararlanabilmesi için, en az 24 ay KDV beyannamesi vermiş olması, daha önce en az üç vergilendirme döneminde iade talebinin sonuçlanmış olması gerekiyor. Bu tebliğ değişikliği, yüklenilen KDV nedeniyle finansman yükü taşıyan ama aynı zamanda iade hakkı olan şirketler açısından olumlu olacaktır. Şirketler finansal açıdan bir nebze de olsa rahatlayacaktır. Özellikle ihracatın arttırılması için ihracatçının üzerindeki KDV yükünün azaltılması için önemli bir adım atılmış oldu. Tebliğ 01.1.2019 sonrası oluşacak alacaklar için uygulanacak. İş dünyasının 2018 yılına ait KDV alacağının da ödenmesi beklentisi içerisindeyiz. 2019 öncesinde bekleyen alacaklarımızla alakalı da Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan olumlu bir karar umut ediyoruz” dedi.

Düzenlemenin iş dünyasının uzun süredir beklediği bir haber olduğunu vurgulayan Keçeci, “Hızlı iade, böyle bir dönemde iş dünyasına can suyu gibi gelecek, finans sıkıntısına çözüm olacak. İmalatçıların sırtındaki stok KDV yükünün de kısa zamanda kapsam içine alınmasını ve sürecin hızlandırılmasını istiyoruz. Böylelikle şirketler, finansman maliyeti olmayan ve kendilerine ait olan kaynağı almış olacaklar” dedi.

Düzenlemenin bürokratik süreci de kısaltacağını dile getiren Keçeci, “Bu uygulama ile yeminli mali müşavirin iade raporunu vergi dairesine teslim etmesinin ardından 10 işgücü içinde iade rakamının yüzde 50’si ödenecek. 10 günlük süre, idarenin YMM raporunu inceleyip kontrol raporunun hazırlanmasının ardından iade edilecek rakamın netleşmesinin ardından başlayacak. Şimdi sırada kontrol raporunun hazırlanması sürecinin hızlandırılması var. YMM raporunun idareye teslimden sonra en geç kaç işgününde kontrol raporunun çıkması gerektiğinin netleşmesi, bu sürenin yasal düzenleme ile sınırlandırılmış olması KDV iade süreçlerini hızlandıracaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı