REKLAMI GEÇ

Horzum sözünü tuttu

Horzum sözünü tuttu

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda 20 yıl sonra yepyeni bir dönem başladı. Horzum önderliğindeki oda ‘ortak akıl’ ile yönetiliyor.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2016 Salı, 11:09

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Necdet Yılmaz başkanlığında geçirdiği 20 yıldan sonra hem yönetimini hem de başkanını değiştirdi. Genel kurulda Bağımsız Meslek Grubu’nun başkan adayı olarak yarışan Ali Osman Horzum yönetim kurulunda arkadaşlarından yetkiyi alarak göreve başladı. Horzum, ortak aklı hakim kılma sözünü şimdiden tutmaya başladı ve odadaki diğer gelişmeleri denizlihaber.com okurları için anlattı. İşte o söyleşiden notlar…

ÜYELER BİRLEŞİN DEDİ
Seçim sonuçlarını değerlendiren Denizli SMMMO Başkanı Ali Osman Horzum “Kongre süreci tamamlandıktan sonra 1150 meslektaşımız bize ‘birleşin’ dedi. Seçimlerde 4 grup yönetime girdi. 3 grup ikişer kişi ile bir grup da bir kişi ile temsil edildi. Biz en çok oyu alan Meslekte Birlik Grubu ile görüşmelerimizi yaptık. Teklifleri değerlendirdik, anlaşamadık. Daha sonra Birlik ve Dayanışma Grubu adına Himmet Yavaş ile görüşüp anlaştık ve yönetimi oluşturduk” diye konuştu.

ORTAK AKILLA YÖNETİYORUZ
Ortak akıl sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen Başkan Horzum, “Kimseyi ötekileştirmeyeceğimizi, odayı 7 kişilik yönetim kurulu ile yöneteceğimizi söyledik ve öyle yapıyoruz. Göreve geldikten sonra 20 yıllık oda başkanımız Necdet Yılmaz ile devir teslim töreni yaptık. O töreni çok önemsiyorum. Sayın başkana Himmet Yavaş ve Hakan Şirin çiçek verdiler. Necdet Bardan arkadaşımız da çeşmi bülbül hediye etti. Hepsi birer konuşma yaptı. Odamızın 7 kişilik bir yönetim tarafından yönetildiğini orada tüm üyelerimize göstermiş olduk” ifadelerini kullandı.

ODA SORUNLARINA EL ATTIK
Ramazan boyunca üçü ilçelerde biri ise merkezde gerçekleştirdikleri iftar yemekleri ile üyeler ile bir araya gelme fırsatı edindiklerini de söyleyen Başkan Ali Osman Horzum, “Bu iftarlar çok verimli geçti. Burada bir cast sistemi oluşturmadık. Protokol yapmayalım istedik. Hep birlikte büyük bir aile olarak orada bulunduk. Meslektaşlarımızın sorunlarını dinledik, çözüm önerilerini de ilettiler. Hepsini ayrı ayrı değerlendirme kararı aldık.
Odamızda merkez dışından gelen meslektaşlarımızın işlerini yürütmek için tanıdık aramak zorunda kalmayacakları bir oda tahsis ettik. Bilgisayarı, yazıcısı, telefonu, ikramı ile tüm üyelerimize yönelik bir çalışma odası yaptık. Üyelerimizin emrine sunduk” diye konuştu.

KURULLARDA NELER OLDU
Başkan Horzum oda kurullarına yönelik ise şu değerlendirmede bulundu: “Seçimden sonra atama ile gelen çok önemli kurumlarımız vardır. Bu kurullar odanın dinamiklerini oluşturur. Bunlar TESMER, Haksız Rekabet Kurulu, Etik Kurulu ve iktisadi işletmemizdir. Ortak akıldan hareketle dört gruptan da kurullara isim önermesini istedik. Odayı tek başımıza yönetmeyeceğimizi tüm üyelerimizle birlikte yöneteceğimizi söylemiştik bunun gereğini yaptık.
TESMER’in 5 olan üye sayısını 7’ye, Haksız Rekabet Kurulu’nu 9 kişiye, iktisadi işletmeyi de 5 kişiye çıkardık. Hizmet kadrosunu daha geniş tutmak istedik. Özellikle haksız rekabet ve etik kurullarını ciddi anlamda çalıştıracağız. Bu konuda hukuki görüş de aldık. Bütçenin aşılmaması durumunda sorun teşkil etmeyeceği görüşü hakimdi”

NEDEN ANKARA’YA ÇAĞIRILDILAR?
Hem yardımcı eleman hem de ön muhasebe konusunda yaşanan eleman sıkıntısına da değinen Denizli SMMMO Başkanı Ali Osman Horzum, TESMER’den iki yıldır şahsi olarak yürüttüğü bir çalışma üzerine davet aldığını hatırlatarak, “TESMER’de eğitmenlik de yapan Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı ile birlikte yaptığımız bir çalışma var. 12 Şubat 2016’da Resmi Gazete’de iki tebliğ yayınlandı. Bunlar bizim için hayati önem taşıyan iki ayrı projeydi.
Bizim muhasebe bürolarımızdaki ana sorunlarımızdan bir tanesi yardımcı eleman sorunudur. Şirketlerimizde ise ön muhasebe eleman sorunu yaşıyoruz. Son dönemlerde gerek ticaret liselerinden gerek se ön lisanstan gelen öğrencilerimiz inanın eski donanımlarında değiller. Meslekten biraz daha uzaklar. Bunları mesleğe yakınlaştırmak ve meslek sahibi yapmak için ne yapabiliriz sorusunun cevabıdır bu tebliğ. Bu tebliğde ne var: İki tane. Birincisi ön muhasabe ikincisi yardımcısı elemanı sorunununun çözümünü içeriyor.
Bu tebliğ bu iki kısmı da meslek olarak adlandırıyor. Bunlar için de sertifika verilmesi gerekiyor. Yarın bir gün tavan uygulaması geldiğinde bu arkadaşları çalıştıran kişiler defter sayılarını artırabilecekler. Ve muhasebe büroları ile şirketlerde bu tür elemanların istihdamı daha sağlıklı olacak.
Bu iki tebliğ için şimdi uygulama tebliği yayınlanacak.Hocamız bu konuda görüş istedi. Üç kişiden oluşan bir komisyon kurduk. Tartıştık rapor halinde hocama gönderdik” dedi. Odanın tam bir eğitim yuvasına dönüştürüleceğini de söyleyen Başkan Horzum, “Yardımcı eleman ya da ön muhasebe elemanları 80 saatlik zorunlu eğitimin ardından sertifika sahibi olacak. İş bulma olanakları rahat olacak. Biz mali müşavirler de gönlümüz rahat bu arkadaşları işe alabileceğiz” diye konuştu.

HASTANELERDE KATKI PAYI ORTADAN KALKACAK
Denizli’de dört hastane ile görüşülerek anlaşıldığını yakında protokol imzalanacağının da altını çizen Başkan Horzum, “Odamız üyeleri ve aileleri Denizli’de anlaşmalı olduğumuz özel hastanelerde gerek polklinik hizmetlerinde gerekse tedavi hizmetlerinde katkı payı olarak sadece 1 lira ödeyecekler. Bazı tedavilerde yüzde 10 ile 30 arasında indirim uygulanacak. Anlaşmalı hastanelerin sayısını artırmak istilyoruz. Kısa süre içinde bu hastaneler ile protokol imzalayarak, uygulamayı resmileştireceğiz” dedi.

PERSONEL İŞTEN ÇIKMAYI BEKLERKEN İKRAMİYE ALDI
Seçim sürecinde oda personelinin bazı asılsız sözlerle baskı altında tutulduğunu söyleyen Başkan Ali Osman Horzum, “Odaya ilk geldiğimizde personelimiz çok tedirgindi. Seçim öncesinde maalesef bazı kişileri işten çıkaracağımız, bazılarının yerine yenilerini alacağımız yönünde bir sürü söylenti vardı. Devir teslimin ertesi günü personelle toplantı yaptım. Onlara gerçeği anlattım. Böyle bir şeyin olmayacağını, işini yapan herkesle yola devam edeceğimizi, kimsenin ekmeği ile oynamayacağımızı, kendilerinin bizim gülen yüzümüz olacağını bütün üyelere aynı mesafede davranmları gerektiğini anlattım.
Nasıl bir yönetim istiyorsak anlattık” dedi.

Oda yöneticisi olarak personelin aldığı ücreti bilmediğini söyleyen Horzum sözlerini şöyle sürdürdü: “3 yıllık yönetim kurulu üyesiydim ama personelin ne maaş aldığını bilmiyordum. Onları istedim. Tüm yönetimle birlikte maaşların durumuna baktık. Arkadaşlarımızın da önerisi ile oy birliği ile personel maaşlarını Ramazan ve Kurban bayramında yılda iki ikramiye olarak düzenledik. 2017 yılında da maaşlara kesinlikle bir düzeltme yapılacak. Bu yaptığımız bir mesajdı” dedi.

HUZUR HAKLARI BAĞIŞLANACAK
Başkan Ali Osman Horzum huzur haklarına ilişken ise şöyle konuştu: “Kongrede huzur hakları geçen döneme göre yüzde 35 azaltılmış olarak sunuldu. Biz bu azaltmayı yeterli görmedik, o gün kongrede ben de bir önerge verdim. Huzur haklarının yüzde 25 daha azaltılmasını istedim. Oy birliği ile kabul edildi ve huzur haklarımızı düşürdük.
Orası hizmet kadrolarıdır. Hiç bir meslektaşım orada para kazanma hayalinde değildir zaten ama bunun gösterilmesi lazımdı. Amacımız buydu. İlk yönetim toplantısında oda sekreterimiz Mustafa Çakmak huzur haklarımızın yüzde 25 azaltılmasının 2016 yılı için geçerli olmadığını genel kurulda 2017-2019 döneminin oylandığını söyledi. 1 Haziran tarihinden itibaren 2016 yılı için de bir öneri getirdi. Tüm yönetim kabul etti. Bu yılın ikinci yarısında huzur hakları azaltıldı.

Buradan yaptığımız tasarruf personele yaptığımız ikramiye zammını fazlası ile karşıladı zaten. Çakmak’ın önerisi ile yüzde 25 düşürülmesini hukuken yapamıyoruz. Yine biz 2013 yılında kabul edilen rakam üzerinden huzur haklarımızı almakla beraber yüzde 25 kısmı odaya bağış olarak iade ediyoruz. Genel kurula aykırı karar alamayız bu nedenle bağış formülü ile bu çözümü getirdik”

Yorumlar

bir mesktaş   -  Bağlantı 6 Temmuz 2016, 14:35

sayın horzum 3 yıl yönetimde kalmışsın bi habermişsin odadan ne rapor ne harcama belgeleri bunlar senin sözlerin genel kurulda raporu gördünmü yoksa hala sana göstermiyorlarmı o raporu yoksa hala o odayı birileri yönetiyor gibi gözüküyor üyelere

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı