REKLAMI GEÇ

İnşaat mühendislerinden 10 maddelik ‘temel hak’ talebi

İnşaat mühendislerinden 10 maddelik ‘temel hak’ talebi

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, mesleğin içinde bulunduğu durumu özetleyip, iktidardan 10 madde ile temel hak talebinde bulundu. Mühendisler, 5 yıllık inşaat mühendislerinin yarısının işsiz olduğunu, tecrübelilerin ise 2 bin 500 liranın altına çalıştığını söyleyip, inşaat mühendisleri bölümüne öğrenci alınmamasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2020 Pazartesi, 14:23

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, yazılı açıklama ile mesleğin sorunlarına dikkat çekip, taleplerini dile getirdi. Şubeden yapılan yazılı açıklamada, iktidarın inşaat mühendislerine ara eleman gibi baktığını belirtirken, şu görüşlere yer verdi:

‘GENÇ MÜHENDİSLER İŞSİZ’
“0-5 yıllık İnşaat Mühendislerinin neredeyse yarısının işsiz olması, yine aynı mesleki tecrübeye sahip genç meslektaşlarımızın çalışan kısmının ise yarıya yakının 2500 TL’nin altında ücretlerle çalışması ve alınan düşük ücretlerin yanında uzun alışma saatleri, sağlıksız çalışma koşulları ve güvencesizlik adeta çalışma hayatımızın rutini haline geldi.

HER YIL 10 BİN YENİ MÜHENDİS MEZUN OLUYOR
Üniversite mezunu genç işsizlik rakamlarının rekor kırdığı ülkemizde açılan tabela üniversiteleri umut tacirliği işlevi görüyor. Bugün artık bir inşaat mühendisliği bölümü, üniversite sınavı sıralamasında 300 bininci öğrenciyi alabiliyor. Hiçbir dayanağı ve planlaması bulunmayan “her ile bir üniversite” anlayışının sonucu olarak her yıl yaklaşık 10 bin yeni inşaat mühendisi mezun oluyor.”

TALEPLER
İMO, 10 maddeden oluşan taleplerini de şöyle sıraladı:

1) Planlı kalkınma ve yatırım programları hazırlanarak, mühendislik hizmetlerindeki ihtiyaç gerçekçi bir şekilde tespit edilmeli, bu çerçevede mühendislik eğitim programları gözden geçirilerek üniversitelerin kontenjanları yeniden belirlenmeli, yeterli sayıda akademik personeli bulunmayan ve fiziksel koşulları tamamlanamayan inşaat mühendisliği bölümlerine öğrenci alınmamalıdır.

2)Yapı Denetim Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Belediyeler Kanunu v.b. kanunlarda belirtilen hizmet alanlarındaki istihdam alanları yeniden tanımlanmalı ve bu düzenlemelerin gereği yerine getirilmelidir.

3)Yapı denetim firmalarında çalışan genç inşaat mühendislerinin insani yaşam standartlarına uygun ücretlerle ve uygulamada da tam zamanlı istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

4)Kamuda planlama, proje, müşavirlik ve taahhüt hizmetleri için yapılan ihaleler mühendislik hizmetleri açısından güçlendirilmelidir. Hazırlanacak ihale şartnamesinde, istenen teknik personel sayısı artırılmalı ve genç mühendislere istihdam alanı yaratılmalıdır.

5)Kamu kurumlarında nitelikli işgücü gerektiren mühendislik hizmetleri için kadro tahsis edilmeli, taşeronlaşma engellenmelidir. Açılan kadrolarda genç mühendislerin istihdamı yüzde yüz artırılmalıdır.

6)Özel konut inşaatlarının büyük çoğunluğunda şantiye şefliğinin “kağıt üzerinde” gerçekleştirilmesinin önüne geçilmesi için ilgili kamu kurumlarınca denetimler sıkılaştırılmalı, işin başından sonuna kadar inşaat mühendisi çalıştırılmalı, imalatlar teknik elemanların gözetimi, denetimi ve onayı ile gerçekleştirilmelidir.
7)Şantiyelerdeki çalışma koşulları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmeli ve ihale makamı kurumlar ile inşaat ruhsatı veren belediyeler tarafından denetlenmelidir.

8)0-5 Yıl deneyimli mühendislerin istihdamını arttırmak için Muhtasar ve SGK bedelleri devlet tarafından karşılanmalıdır.

9)Proje Müşavirlik ve Taahhüt firmalarına istihdam edilen her genç mühendis için vergi indirimi uygulanmalıdır.

10)Mühendislerin ücretlerinin en az TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinden verilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yasal düzenleme yapmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun meslek odaları ile iş birliği içerisinde sigorta denetimleri yapılmalıdır.”

Yorumlar

İnşaat mühendisi.   -  Bağlantı 21 Temmuz 2020, 08:42

Bu söylediklerinizi sadece biz duyuyoruz, hiçbir üst düzey yetkilinin duyduğunu zannetmiyorum, mühendisler olarak birlik olup sesimizi çıkaramıyoruz, bence bir an önce birlik olup bu sıkıntıyı kaldırmaya çalışmalıyız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı