REKLAMI GEÇ

İpliğe gelen gümrük vergisi tekstilciyi ayağa kaldırdı

İpliğe gelen gümrük vergisi tekstilciyi ayağa kaldırdı

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, pamuk ve sentetik iplikte konan yüzde 5 ile 8 oranındaki gümrük vergisinin piyasalara olumsuz yansıyacağını söyledi. Keçeci, “Tekstil üreticileri yerli iplikte indirim bekliyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ocak 2019 Perşembe, 17:57

16 Ocak 2019 tarihindeki Resmi Gazetede yayınlanan 651 nolu Cumhurbaşkanlığı kararı ile AB ve EFTA ülkeleri, Malezya, Singapur ve Güney Kore haricindeki ülkelerden ithalatı yapılan pamuk ipliği ve sentetik ipliklere yüzde 5 ile 8 oranlarında gümrük vergisi konması üzerine Denizlili tekstil üreticileri ayağa kalktı. Üreticiler tekstilin ana hammaddesi olan iplikte yapılan bu tasarrufun, piyasaya olumsuz yansıyacağını düşünüyor.

İPLİKTE EK VERGİ ENFLASYONDA ARTIŞA NEDEN OLACAK
Uygulanan gümrük vergisi ve etkilerine ilişkin değerlendirme yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, pamuk ipliği ithalatının yaklaşık %80’ninin gümrük vergisi konan ülkelerden gerçekleştiğini söyledi.

Keçeci, “Dahilde işleme kapsamında yapılan ithalatlarda vergi ödenmemesi sebebi ile bu artış ihracatçı firmalarımızı fazla etkilemeyecektir; ancak yurt içine üretim yapan firmalarımıza maliyet artışı olarak yansıyacaktır. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ile ağır şartlarda rekabet eden tekstil firmaları ister istemez maliyetlerdeki bu artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaktır. Son zamanlarda enflasyon ile mücadele kapsamında büyük fedakarlık yapan firmaların yapacakları fiyat artışları bu fedakarlıklarını sekteye uğratacaktır. Enflasyon paketinde tekstilin ağırlığı %7,206 olup bu fiyat artışları enflasyon rakamlarına yansıyacak ve yerli tüketici mağdur olacaktır” dedi.

TEKSTİL ÜRETİCİLERİ YERLİ İPLİKTE İNDİRİM BEKLİYOR
Bu kararların genellikle yerli üreticiyi korumak için alındığını dile getiren Keçeci, “Yerli üreticimizin korunup kollanması gerektiğine katılmakla birlikte imalat sektöründe bu dengelerin çok iyi kurulması gerektiğine de inanıyorum. Yerli iplik üreticilerimizin neden yurtdışı muadilleriyle rekabet edemediğini ve böyle bir ek önleme ihtiyaç duyulduğunu merak ediyorum. Bu önlem üretim yapan tesislerin maliyetlerindeki rekabet uyumsuzluğundan mı kaynaklanmaktadır; yoksa amaç Türkiye’deki üretilen ipliği daha fazla satmak mıdır? Bir yeri düzeltirken başka yerlerin bozulmaması gerekir. Enflasyonla mücadele için canımızı dişimize taktığımız bu noktada, bu tasarrufun enflasyona olan etkisini azaltmak için Denizlili tekstil üreticileri yerli iplik üreticilerimizden aynı oranda indirim beklentisi içerisine girmişlerdir. Aksi takdirde bu tasarruf sonrası kaybeden ülke ekonomimiz olacaktır. Denizlili tekstilciler iplik fiyatlarında indirim beklemektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı