REKLAMI GEÇ

Keçeci: Artan maliyetler verimliliği düşürdü

Keçeci: Artan maliyetler verimliliği düşürdü

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, işçi maliyetlerin artması ve işçinin eline geçen ücretin reel olarak azalmasının verimliliği etkilediğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Mart 2016 Perşembe, 17:19

Denizli Sanayi Odası (DSO) mart ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)’in araştırma servisi verilerini değerlendiren DSO Başkanı Müjdat Keçeci, brüt ücret üzerinden yapılan ve devlete giden kesintilerin yükselmesi nedeniyle işverenin ödediği brüt giydirilmiş ücretin reel olarak arttığını, işçinin eline geçen net giydirilmiş ücretin reel olarak azaldığını söyledi.

VERİMLİLİK ÜCRETE GÖRE DÜŞÜK
İhracatta 2014’de yaşanan duraklama ve 2015’deki gerilemenin uluslararası rekabet gücündeki azalmanın kanıtı olduğunu ifade eden Keçeci, “Türkiye, en fazla rekabet mücadelesi verdiği 30 ülkeye kıyasla, 2014 yılındaki 11,42 dolar/saatlik brüt giydirilmiş ücret seviyesi ile beşinci sırada yer alıyor. Öte yandan, 2014 yılı itibariyle ülkemiz, kişi başına GSYH ve işgücü verimliliği açısından OECD ülkeleri arasında Meksika ile birlikte en düşük değerlerle dipteyer almaktadır. AB ülkeleriyle bir kıyaslama yapılacak olursa, işgücü verimliliği Türkiye’ye göre yüzde 21 yüksek olan Slovak Cumhuriyeti’nin ücret düzeyi ülkemize kıyasla yüzde 15 oranında düşüktür. Çek Cumhuriyeti’ne göre daha yüksek ücret düzeyine sahip olan Türkiye, ise işgücü verimliliği açısından yüzde 25 oranında geridedir. Ülkemizde işverenin işçi çalıştırmak için ödediği paranın yaklaşık üçte ikisi üretimve verimlilik artışıyla hiçbir ilgisi olmayan giderler niteliğindeki yan ödemelere ait. Oysa ücret sisteminin temel fonksiyonu, enflasyon ve kârlılık gibi faktörlerin yanısıra çalışanın üretime katkısının, o katkı dikkate alınarak ödüllendirilmesi olmalı” dedi.

İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ VE PRİM YÜKÜ AZALTILMALI
İşçi çalıştırmak için işverenin ödediği her 100 liradan sadece 53,7 lirasının işçinin cebine girdiğine dikkat çeken Keçeci, istihdam üzerindeki vergi ve pirim yükünün azaltılması gerektiğini söyledi. Keçeci, sözlerine şunları ilave etti:
“Devletin istihdam üzerinden aldığı vergi ve primlerin yükü işçi ve işveren açısından ağır olmuş, devlet 2014yılında işçinin gelirine yansımayan 46,3 liranın 39,3 lirasına el koymuş. OECD verilerine göre ülkemiz, istihdam vergilerinin ağırlığı bakımından OECDÜlkeleri içinde 2007’de ikinci iken, ülkemizde uygulanan istihdam teşviklerisayesinde 2010 yılında dokuzunculuğa inmiş; ancak 2014 yılı itibariyle sekizinciliğeyükselmiş. Evli ve eşi çalışmayan, iki çocuklu işçi ve ortalama ücret esas alınarak, 34 ülkeninkapsandığı OECD verileri incelendiğinde, 2014 yılında Türkiye’de ortalama işçilik maliyetinin yüzde 36,8’inin istihdam vergilerine ayrıldığı görülmektedir. Bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 26,9, ABD’de yüzde 20,6 ve Yeni Zelanda’da yüzde 3,8.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı