REKLAMI GEÇ

Keçeci de o toplantıdaydı

Keçeci de o toplantıdaydı

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla gerçekleşen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yüksek Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2014 Çarşamba, 14:56

Bir önceki toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ağırlayan Yüksek Koordinasyon Kurulu, bu sene gerçekleştirdiği ikinci toplantısını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

Hisarcıklıoğlu: Bütçesini yönetemeyen işini büyütemez
Toplantının açılışında konuşan TOBB başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük küresel krizlerinden biri yaşandığı halde, Türkiye’de bütçenin olumlu gidişinin bozulmadığını ve Kopenhag Kriterlerini tutturan ülkelerden biri olmaya devam ettiğini söyledi. Bütçesini yönetemeyenin işini büyütemeyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun iş dünyasının en temel kuralı belirtti. Ülke ekonomisi için de aynı kuralın geçerli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ülkenin sağlıklı büyümesi, sektörlerin gelişmesi, vatandaşların zenginleşmesi bütçenin iyi yönetilmesine bağlıdır. Biz geçmişte bunun acı tecrübelerini gördük.” dedi.

Şimşek: Cari açığı azaltıyoruz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, Türkiye’nin geçmişteki en temel sorunlarından birinin vermiş olduğu yüksek cari açıklar olduğunu, bu problemin önemli ölçüde çözüldüğünü söyledi. Şimşek, buradaki iyileşmenin neticesinde bütçeden faize ayrılan miktarında önemli ölçüde azaldığının altını çizdi. Kamunun bütçe açığını bu sene yüzde 1,1 olarak öngördüklerini belirten Şimşek, söz konusu oranın OECD ve AB ülkeleri ortalamasının altında olduğunu vurguladı.
Tecil faizinde taksit sayısını maksimum 36’ya çıkardıklarını hatırlatan Şimşek, “Aslında aflara ve yapılandırmaya gerek yok. Ben yapılandırmaları vergi uyumu ve adaleti açısından doğru bulmuyorum” dedi. Şimşek, Türkiye’nin katma değer vergisi (KDV) oranları bakımından da AB’ye göre iyi durumda olduğunu kaydederek, “AB’de KDV oranları ortalama yüzde 22, bizde en yüksek yüzde 18. Yüzde 1 ve 8 olan ürünlerde var. Bizdeki efektif KDV oranı da yüzde 14” ifadelerini kullandı.

Patenti Olana Vergi Teşviki
Bakan Şimşek, Ar-Ge noktasında çok önemli bir adım attıklarını belirterek, “Patent elde ettiyseniz, faydalı bir model ya da tasarımınız var ve bunu ticarileştirirseniz, o patentten elde edeceğiniz gelirin yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden düşebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Keçeci: KDV iade alacakları firmaları zorluyor
Toplantıyı değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, toplantıda konuşulan konu başlıklarını, yeni gelir vergisi kanun taslağı, peşin vergi, kira gelirleri, gayrimenkuldeki değer artış vergileri, istihdam üzerindeki yükler ve enerji harcamalarından alınan TRT payı olarak sıraladı. İş adamlarının vergiyle ilgili problemlerine ilişkin bir süredir çalışma yaptıklarını belirten Keçeci, kendilerine iletilen tüm sorunları, dosya halinde Maliye Bakanı Şimşek’e sunduklarını iletti. Özellikle KDV iadeleri konusunda Maliye Bakanı Şimşek’ten destek istediklerini belirten Keçeci, Maliye Bakanı’na bu konuyla ilgili sorunları örneklerle anlatan kapsamlı bir dosya sunduklarını dile getirdi. Keçeci, “Özellikle orta ölçekli firmalarımızın finansman zorluğu çekerken, Devletten olan KDV iadesi alacaklarını firmalarımızı daha da zora sokmaktadır. Konunun önemine binaen biz de çalışmalarımızı yapıp Sayın Bakanımıza ilettik.” dedi. Yeni gelri vergisi kanun taslağına ilişkin iş adamları tarafından tasvip edilmeyen konuları da Maliye Bakanı Şimşek’e ilettiklerini belirten Keçeci, “Yeni çıkan mevzuatlarla birlikte iş adamlarımızın üzerine ciddi yükler binmektedir. Özellikle istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılmasının, ülkemiz istihdamına daha çok katkı yapacağına ve daha çok iş, daha çok aş yaratacağına inanıyoruz.” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı