REKLAMI GEÇ

Keçeci: “Genç işsiz oranı endişe verici

Keçeci: “Genç işsiz oranı endişe verici

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Keçeci, özellikle genç nüfustaki işsizlik oranlarının endişe verici olduğunu söyledi, işsizlik ile mücadelede kadın ve genç istihdamının büyük önem taşıdığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2019 Salı, 15:19

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ait işgücü istatistiklerini açıklandı. Bu oranları değerlendiren Keçeci, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin işsiz sayısının, işsizlik oranını 4 puan yükselterek %14.1 olarak gerçekleşmesine neden olduğunu söyledi. Keçeci, 15-24 yaş arasındaki genç nüfusta ise işsizlik oranının 7.5 puan artış ile %25.2 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Keçeci, “15-24 yaş arasındaki 4 gencimizden biri işsiz. 3 gencimizden biri ise ne eğitimde ne de istihdamda. Özellikle yükseköğrenim mezunu gençlerimizin ve meslek lisesi mezunu gençlerimizin arasında işsizlik oranının artması endişe verici. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Türkiye’nin çok acil mesleki eğitimle ilgili bir plana ihtiyacı var. İşveren kesiminin istekleri belli; bu isteklere uygun, nitelikli eleman yetiştiremezsek, gençler arasındaki işsizlik artmaya devam edecek. Türkiye’de gençlerin istihdamı konusunda arz ve talep uyuşmazlığı söz konusu. Eğitim verip yatırım yaptığımız gençlerimiz ne yazık ki işgücü piyasasında işverenlerin ihtiyaçlarını karşılamıyor” dedi.

Kayıt dışı istihdam oranlarına da dikkat çeken Keçeci, “Kayıt dışı çalışanların oranı %33.9 olarak gerçekleşmiş. Kayıt dışılık sadece çalışanlarda değil; işverenlerde ve kendi hesabına çalışanlarda da mevcut. Bizim gibi bir ekonomi için bu kayıt dışılık oranının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabii bu kayıt dışılığın başlıca kaynağı tarım sektörüdür. Tarım sektöründe çalışanların %85’i kayıt dışı. Tarım sektöründeki bu kayıt dışılık, bu sektörü göçmen çalıştırmak için elverişli hale getiriyor. Bugün tarlalarda, bağ, bahçelerde birçok göçmen hatta Suriyeli kayıt dışı olarak çalıştırılıyor ve bu da tarım sektöründeki kayıt dışılığı artırıyor” diye konuştu.

Kadın istihdam rakamlarına da değinen Keçeci, TÜİK tarafından açıklanan verilerde istihdama katılım oranının az da olsa yükselme eğiliminde olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Kadınlarda işgücüne katılım oranının geçen senenin aynı dönemine göre %33.4’ten %34.4’e yükselmesini olumlu gördüğünü ifade eden Keçeci, “Kadınların işgücüne katılma oranları konusunda OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olan ülkelerden biriyiz. TÜİK, yaptığı ankette kadınlara neden işgücü piyasasına dahil olmadıklarını sorduğunda yarısından fazlası ev işleri ile meşgul olduğunu söylemiş. 11 milyon kadından bahsediyoruz. Bunun ekonomimiz için inanılmaz bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Biz bu kadınlarımızı ve gençlerimizi işgücü piyasasına dahil edecek stratejileri hayata geçirdiğimiz zaman, işsizlik oranının tek haneli rakamlara ineceğini ve orada kalacağını biliyorum ve bu nedenle kadınlarımıza ve gençlerimize yönelik istihdam politikalarını destekliyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı