REKLAMI GEÇ

Keçeci: Her 2 kişiden biri çalışmıyor

Keçeci: Her 2 kişiden biri çalışmıyor

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı verilerine bakıldığında istihdam oranının yüzde 45 olarak görüldüğünü, bunun da her 2 kişiden 1’inin çalışmadığı anlamına geldiğini, bu durumda işsizlik oranının yüzde 11 olarak açıklanmasının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Nisan 2016 Çarşamba, 10:27

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, yaptığı açıklamada, TÜİK’in ocak ayı işsizlik rakamlarına göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 31 bin kişi artarak 3 milyon 290 bin kişi olduğunu, işsizlik oranının 0,2 puanlık azalış ile yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleştiğini, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranın 0,8 puanlık azalış ile yüzde 19,2 ve 15-64 yaş grubunda bu orannın 0,3 puanlık azalış ile yüzde 11,3 olarak belirlendiğini ifade etti.

“VERİLER AYRINTILI OLARAK İNCELENMELİ”
TÜİK verilerine göre işsizlik rakamlarını yorumlayan Keçeci, “İşsizlik rakamlarını değerlendirirken ayrıntılara bakılması ve bu ayrıntılara göre analizlerinin yapılması lazım. TÜİK’ in açıklamalarına göre, istihdam oranı yüzde 45. Yani Türkiye’deki her 2 kişiden 1’isi çalışmıyor demek. Eğer 2 kişiden 1’isi çalışmıyorsa işsizlik oranı nasıl oluyor da yüzde 11,1 oluyor. Ben, bunun ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“KÜSKÜN İNSANLAR KİTLESİ İSTİHDAM KAPISINI ÇALMIYOR”
Asıl kritik noktanın istihdam oranı olduğunu ifade eden Keçeci, “Yüzde 15’lik bilinmeyen bir istihdam kitlesi var. Bu kitle hiçbir şekilde istihdam kapısını çalmıyor, işgücüne dahil olmuyor. Biz bunlara küskün insanlar diyoruz. Araştırmalara göre bu kişiler zamanında iş aramışlar ya hep geri çevrilmişler ya da mesleklerine ve karakterlerine uygun, beklentilerine uygun iş bulamadıkları için vazgeçmişler. Şu anda küskün bir topluluğu temsil ediyorlar. Ama bunların içerisinde özellikle kadınların payı yüksek. Esasında üniversite girişlerimize baktığımızda kadınlarımız hep önde. Fakat rakamlara göre kadınlarımız daha az istihdam ediliyor. Burada yorum yapılması gereken bir durum var. Toplumumuzun yarısı kadın fakat biz bu kadınlarımızı iş dünyasına dahil edemiyorsak, biz bir yere gelemeyiz. Çünkü başarılı olan, özellikle lisans eğitimlerinde aldıkları başarılı eğitimler neticesinde işgücüne dahil edemediğimiz varlığımız olan kadını, ihmal ettiğimiz sürece biz de eksik oluruz” diye konuştu.

“EN YÜKSEK KADIN İSTİHDAMI DENİZLİ’DE”
Toplumsal bir strateji geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Keçeci, “En azından kadınlarımızın tercihli işe alınması lazım. Denizli tekstil kenti ve emek yoğun bir kent. Türkiye’nin en yüksek kadın istihdamı sağlayan kentiz. Denizli’de genel istihdamın yüzde 33’ü, tekstil sektörünün ise yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Son dönemlerde kadınların özlük haklarıyla ilgili iyileştirmekler yapıldı. Bu durum çok doğal, saygı duyuyorum. Ancak sadece sosyal içerikli, istihdamın gereği olan bazı yasaların çıkarılmasında dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben sanayiciyim, ülkemin istihdamıyla özellikle ilgilenen birisiyim. Dünya standartlarını da biliyorum. Kadınlarımızın özelliklerini de biliyorum. Ama ben kadınsız bir iş dünyası asla düşünemiyorum. Her türlü işlevi yapabilen hatta çok işlerde erkeğimizden üstün olan kadınımızı neden soyutlayalım? Aydın, becerikli, işlevi olan ve sanayide yaratan kadın, iş dünyasının olmazsa olmaz varlığı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı