REKLAMI GEÇ

Keçeci: Türkiye global ticaretin dışına itilebilir

Keçeci: Türkiye global ticaretin dışına itilebilir

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmeden ABD ile AB arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’yi global ticaretin dışına iteceğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ekim 2016 Cuma, 09:52

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, yaptığı açıklamada, 20 yıl önce imzalanan ve AB’ye üyeliğin ilk adımı gibi gösterilen Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesi gerektiğini, bu anlaşmanın revizyonuyla ilgili müzakerelerin önümüzdeki yıl Ekonomi Bakanlığı yönetiminde başlamasının beklendiğini ifade etti.

20 yıl önce Avrupa pazarına girmemizi sağlayan ve imzalanma aşamasında Avrupa Birliği’ne üyeliğin ilk adımı gibi görülen Gümrük Birliği’nin revizyonu için Ekonomi Bakanlığı yönetiminde yapılacak müzakerelerin 2017 yılı ile birlikte başlaması bekleniyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın kamu alımları, tarım ve hizmetleri de kapsama dahil etmeyi planladığını, ayrıca temsili ve AB’nin 3. ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarında (STA) Türkiye’nin yeri konularında netleştirme talep edileceğini kaydeden Keçeci, sanayicilerin beklentilerini “serbest ticaret anlaşmaları, tarım ve hizmetler, TIR kotaları ve vize” olarak sıraladı.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Gümrük Birliği’nin ülke ihracatı ve üretimine çok katkı sağladığını, ancak yeni koşullara göre yenilenmesi gereken bir belge olduğunu dile getiren Keçeci, “AB, Kore’den Japonya’ya kadar birçok ülkeyle STA imzalamakta. Ancak, Türkiye aynı masaya oturamadığı için bu STA’lardan faydalanamamaktadır. Gümrük Birliği, bugün 27 + 1 demektir. Ancak ne yazık ki AB, üçüncü ülkelerle müzakereleri bu gerçeği unutarak yapmaktadır. Bunun sonucunda da AB’nin STA imzaladığı ülkelerin malları Türkiye’ye Gümrük Birliği’nden ötürü gümrüksüz girerken, Türkiye kendi mallarını bu ülkelere yüksek gümrük vergileri ile ihraç etmektedir. Ayrıca ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşmasının (TTIP) imzalanması halinde, dünyanın en büyük iki pazarı arasındaki ticaret yoğunlaşacak ve Türkiye global ticaretin dışına itilmiş olacaktır. Bu nedenle Gümrük Birliği revizyon müzakerelerinin TTIP müzakerelerinden önce sonlandırılması sanayiciler için önem arz etmektedir. Bu nedenle içimizden biri olarak müzakereleri yürütecek olan Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’ye güvenimiz tamdır” dedi.

“TARIM VE HİZMETLER GÜMRÜK BİRLİĞİ KAPSAMINA ALINMALI”
“Hizmetler ve tarım, Gümrük Birliği kapsamına alınmalı” diyen DSO Başkanı Müjdat Keçeci, hizmetlerin hem dünya dış ticaretindeki hem de AB ile olan dış ticaretteki payını sürekli artıran bir yere sahip olduğunu, hizmetlerin Gümrük Birliği’ne dahil edilmesiyle Türkiye’nin bu alanda da dış ticarette uluslararası rekabet gücünü artacağını ve bunun iç pazara olumlu yansıyacağına belirtti.

“TIR KOTALARI ARTIRILMALI”
Üçüncü konunun uygulanan TIR kotaları olduğunu dile getiren Keçeci, TIR kotalarının elde edilen dış ticaret hacmine göre düşük kaldığını, ihracatın bu kadar yoğun olduğu bir bölgede TIR kotalarının mutlak surette artırılması gerektiğini, AB ile olan dış ticarette karayolu taşımacılığını olmazsa olmaz olarak gördüklerini söyledi.

“VİZE SORUNU ÇÖZÜMLENMELİ”
İşadamlarının yaşadığı vize problemine de değinen Keçeci, “İşadamlarımız her sene Avrupa’da düzenlenen fuarlara hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak iştirak etmektedirler. Ancak hala verilen kısa süreli vizeler ve alınan vize ücretleri nedeniyle zorluk yaşamaktadırlar. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, Denizli’den tüm Türkiye’deki sanayicilere müjdeli haberi verdi ve ihracatçıya yeşil pasaport verileceğini söyledi. İnanıyorum ki Bakanımız, Gümrük Birliği revizyonu çalışmalarına gösterdiği emeğin de karşılığını alacak ve AB ile anlaşmamız, işadamlarımıza vize kolaylığı getirecek şekilde revize edilecektir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı