REKLAMI GEÇ

Alayont: Sağlıklı ve güvenli yaşam hakkı kısıtlanamaz”

Alayont: Sağlıklı ve güvenli yaşam hakkı kısıtlanamaz”

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, Dünya Mimarlık Günü nedeniyle basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Alayont, Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının kısıtlanamayacağın belirterek, Mimarlar Odası olarak bu konuda sonuna kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Ekim 2019 Pazartesi, 12:11

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ve üye ülkelerin her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Mimarlık Günü’nü kutladığını belirterek, etkinlikler ile mimarlığın toplumun gündemine getirilmesinin ve farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını söyledi.

UIA 2019 Dünya Mimarlık Günü temasının, “Mimarlık… herkes için konut” olarak belirlendiğini anlatan Alayont, “Mimarlar Odası, yüzden fazla üye ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanacak olan 7 Ekim Dünya Mimarlık Günü ile başlayan Ekim ayı boyunca, tüm birimleri ile ‘Mimarlık Haftası Etkinlikleri’ gerçekleştirecektir. Kurulduğu tarihten bu yana kamu yararının gözetilmesini ve toplum hizmetinde mimarlığı temel alan Mimarlar Odası; sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam ve mülkiyet hakkının korunması, kentlerin kimlikli ve planlı gelişmesi için çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

“GÖÇ DALGASI BÜYÜYOR”
Tüm dünyada ve Türkiye’de insanlığın yapılı, doğal ve kültürel çevrenin geleceği; iklim değişikliği, çevre sorunları, savaş ve çatışma, sömürü, açlık, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi nedenlerle tehdit altında olduğunu dile getiren Alayont, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Dünya genelinde sağlıksız kentleşme, çevre sorunları, afetler, savaşlar gibi nedenlerle son on yılda göç ederek yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalanların sayısı hızla artmıştır. 2009 yılında dünyada 36.4 milyon kişi göç ederken; 2018 yılında bu sayı 74.8 milyon olmuştur. 2009 yılında ülkemize göç eden sayısı 19.408 kişi iken; bölge coğrafyasındaki savaşlar ve çatışmalar nedeniyle bu sayı 2018 yılında 4 milyona ulaşmıştır.

“POLİTİKALAR SAĞLIKLI VE GÜVENLİ YAŞAM HAKKINI ENGELLİYOR”
Türkiye’de; yakın dönem merkezi ve yerel yönetim uygulamalarının temelini, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını engelleyen; yapılı çevreyi, tarihi ve doğal dokuyu tahrip eden ve kültürel değerleri yozlaştıran politikaların oluşturduğunu ifade eden Alayont, “Bu politikaların önünde engel olarak görülen nitelikli mimarlık ve planlama hizmetleri ise, kısa zamanda ve çok sayıda yapı üretilmesi baskısıyla önemsizleştirilmekte, mesleki haklar kısıtlanmaktadır. Bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekân tasarımı etkinliği olan mimarlık; yalnızca ‘üretim süreci’ ile sınırlı değil, aynı zamanda taşıdığı toplumsal sorumluluk nedeniyle evrensel değerleri bağlamında insancıl ve yaşam hakkına saygılıdır” dedi.

MİMARLARI GÜÇ BİRLİĞİNE DAVET ETTİ
Mimarlar Odası olarak; eşitliğe dayalı, temel insan hak ve özgürlüklerinin tanınmasında hiçbir ayrım, mahrumiyet ve kısıtlamanın yaşanmadığı sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunması konusundaki sorumluluklarını yerine getirmek üzere mesleki deneyim, birikim ve bilgilerini daha iyi bir dünya için kullanmaya kararlı olduklarını dile getiren Alayont, “Dünyamızın, bölgemizin, ülkemizin, kentlerimizin, mesleğimizin ve yaşama hakkımızın tehdit altında olduğu bu zorlu dönemde, meslektaşlarımızı dayanışmamızı güçlendirmeye çağırıyor; bu vesileyle bütün mimarların ve yurttaşlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı