REKLAMI GEÇ

Alayont: “Mimarların müelliflik hakları yok ediliyor”

Alayont: “Mimarların müelliflik hakları yok ediliyor”

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont, hazırlanacak olan yeni yapı ruhsatları ve yapı kullanma izin belgeleri ile imar sürecinde mimarların müelliflik haklarının yok edildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Haziran 2018 Perşembe, 14:21

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı ruhsatları ve yapı kullanma izin belgesi” tebliğine yönelik açıklama yaptı. Alayont, mimar ve mühendislerin imzasının olması koşulunun ortadan kaldırıldığını, yeni yapı ruhsatlarında meslek guruplarının imar sürecinden dışlandıklarını belirtti.

“SAHTECİLİĞİN ÖNÜ AÇILMAKTADIR”
2 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile “Yapı Ruhsatı Standardı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Standardı” ile ilgili hükümlerin yürürlükten kaldırıldığını anlatan Alayont, bu düzenleme ile mesleki haklarının yok sayıldığını kaydetti.

Alayont, “Bu düzenleme ile sahteciliğin önü açılmakta, ruhsat alma sürecinin mimar ve mühendislerin bilgi ve onayı dışında tamamlanması planlanmaktadır” diye konuştu.

Mimari proje müellifinin imzasının kaldırılmasının, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunan hakların ihlalini doğuracağı, pek çok uyuşmazlığın yaşanacağı uyarısını yapan Alayont, “Bu uygulama meslektaşlarımızın mesleki anlamda kayıplar yaşamasına sebep olacak bir uygulamadır. Bürokrasiyi kaldırmak adına, meslek odalarının görüşleri alınmadan yürürlüğe sokulması kabul edilemez” dedi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Alayont, uygulamanın doğuracağı ‘sahte’ meslek mensuplarının yeterli koşulları taşımayan kişilerce üretilecek yapı projeleri nedeniyle yaşanacak sorunların, gelecekte daha büyük bürokratik engellere takılacağını belirtti.

Alayont, “Meslek haklarımıza yapılan bu saldırıya karşı, mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Yorumlar

OSMAN SERT   -  Bağlantı 7 Haziran 2018, 15:03

günaydın, belediye imar konusunda bazen kişisel yorum yapıyor, buda nedense hep vatandaşın aleyhine oluyor, işte inşaatı 10 m2 daha az yapacaksın filan. pekii serbest mimarlara niye danışılmıyor pekiii

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı