REKLAMI GEÇ

ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA UCUZ

ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA UCUZ

Denizli Sanayi Odası (DSO) meclis toplantısında Soma Faciasının ardından İş Sağlığı ve Güvenliği konusu ele alındı. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, iş kazalarını önleme maliyetlerinin, bedelini ödemekten daha ucuz olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2014 Perşembe, 11:13

Denizli Sanayi Odası (DSO), her ay gerçekleştirdiği meclis toplantısında iş sağlığı ve güvenliği konularını ele aldı.

Meclis toplantısı sırasında bir sunum gerçekleştiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, iş kazalarını önlemenin ödemekten daha ucuz olduğuna dair çarpıcı örnekler verdi. Keçeci verdiği örneklerden birinde; fiyatı 50-70 TL aralığında olan burnu çelik korumalı bot kullanmayan bir işçinin ayağına 25 kg ağırlığında koli düşerek ayak parmaklarının kırılması ile sonuçlanan iş kazasının direkt maliyetinin 5 bin TL’yi bulduğunu belirtti.

Keçeci sunduğu senaryo ile ilgili olarak; “%5 kar marjı olan bir işletmenin bu 5 bin TL maliyet için 100 bin TL ilave ciro yapması gerekiyor. Bu ilave ciro ise kendi başına 95 bin TL maliyet doğuruyor. Bir de itibar zedelenmesi, makroekonomik kayıplar ve finansman maliyetlerini eklediğimizde bu maliyetler iyice artıyor” dedi.

İş kazalarının doğrudan maliyetlerinin, direkt maliyetlerinin 2-4 katı olduğunu söyleyen Keçeci, bin katını bulan örneklerin mevcut olduğunu vurguladı.

Soma’da meydana gelen maden kazasından sonra işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha duyarlı hale geldiklerini belirten DSO Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, konuyla ilgili çok önceden planlanan meslek komitesi üyelerine yönelik bir toplantı organizasyonu olduğunu belirterek, “Biz DSO olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok çalışma yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sektörel sorunların yanında tüm sanayicilere yönelik problemlerin de masaya yatırıldığı DSO meclisinin Mayıs ayı toplantısında istihdam üzerindeki ağır yükler de ayrıntılı şekilde tartışıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı