REKLAMI GEÇ

Sanayicinin iyimserliği şaşırttı

Sanayicinin iyimserliği şaşırttı

Denizli Sanayi Odası’nın (DSO), her yıl gerçekleştirdiği “Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi”nin sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre, 2016’ya iyimser yaklaşanların oranındaki çarpıcı yükselişi değerlendiren DSO Başkanı Keçeci, “Türkiye ve komşu ülkeler ateş çemberi altında olmasına rağmen, kapasitesini, siparişlerini artırmayı ve yatırım yapmayı planlayan sanayicinin oranının yüksek olması inanın beni bile şaşırttı” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2016 Salı, 13:32

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz ile birlikte düzenlediği toplantıda “Denizli Sanayici Genel Görünüm Anketi” sonuçlarını değerlendirdi.

KATILIMIN AZ OLMASINI ELEŞTİRDİ
DSO’ya üye 1.337 üyeden 284’ünün katıldığı anketin geçen yıllara göre ilginç sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Keçeci , “Firmalardan bu verileri almakta zorlanıyoruz. Özel ekipler çıkarıyoruz ama, arkadaşlarımızın firmalara ulaşmakta sıkıntı yaşadığı da acı bir gerçek. Ankatemize katılım oranı yüzde 21. Bu yalnızca Denizli’ye özel değil. İstanbul Sanayi Odası da anket yapıyor ve katılım oranı yüzde 15-20’lerde kalıyor. Bu üzücü ama gerçek” dedi.

“HAYRETLE VE GARİP KARŞILADIK”
Anket sonuçlarını değerlendirdiklerinde, genel olarak olumlu bir tablonun karşılarına çıktığını anlatan Keçeci, geçen yıllara göre ilginç sonuçlarla karşılaştıklarını kaydetti.

Keçeci, “2015’in farklı firmalar açısından siyah ya da beyaz kadar farklı geçtiği, aradaki gri tonunun oldukça azaldığı göze çarpıyor. Bütün samimiyetim ile söylüyorum ben de şaşırdım. Yaşanan terör olayları, komşu ülkelerle olan ilişkilerimiz ve ekonomimiz ortada iken, ankete katılan sanayicilerin yüzde 70’i üretim, satış ve siparişlerini artırmayı düşünüyor. Bu sonucu biz de garip karşıladık. Bu sonuçların incelenmesi ve irdelenmesi gerekir” dedi.

denizli-sanayi-odasi-anket-2016-sonuc-ic

FİRMALARIN YÜZDE 86’SI İSTİHDAM ARTIRACAK
DSO’nun Genel Görünüm Anketi’ne katılan 284 firmadan yüzde 51’si 2015 yılında istihdamını artırdığını belirtirken, 2016’da istihdamını artırmaya düşünenlerin oranı yüzde 86. Ankete katılan her iki sanayiciden biri 2015’te üretim ve yeni siparişlerinin arttığını belirtirken, 2016 yılında istihdamın artacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 86.

Ankete katılanların yüzde 55’i 2016’da y üretiminin artacağını, yüzde 53’ü iç satışlarının, yüzde 63’ü dış satışlarının artacağını belirtirken, yüzde 60’ı siparişlerinin artacağını ön görüyor.

YATIRIM YAPMAYI DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 36
Denizli Sanayici Genel Görünüm Anketi’ne göre, katılımcı firmaların yüzde 36’sı 2016 yılında yatırım yapmayı düşünüyor. Bu oranın 3015’te yüzde 18, 2014’de yüzde 20, 2013’te ise yüzde 28 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 2016 anket sonucuna göre, sanayicinin yatırım iştahında kısmi bir iyimserliğin ortaya çıkmaya başladığı görülüyor.

TEKSTİL, MERMER TURİZM VE SAĞLIK YOK
Anket sonucuna göre 2016’da yatırım yapmayı düşünen sanayicilerin yüzde 22’si teknoloji yenileme, yüzde 18’i ürün geliştirme, yüzde 15’i pazarlamayı yoğunlaşmaya ağırlık vermeyi planlıyor. Mevcut işi dışında farklı bir iş koluna yatırım yapmayı planların oranı ise yüzde 24. Bu girişimcilerin yatırım planladığı sektörler arasında mermer-traverten, turizm ve sağlık gibi sektörlerin hiç yer almaması da dikkat çekici.

2016’DA BÜYÜME AYNI KALIR
Denizli sanayicisinin rekabetçi kalabilmek için verimlilik ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koyduğu Genel Görünüm Anketi’nde, asgari ücret artışı ile artan işgücü maliyetini karşılamak için ürün fiyatlarının yükseltilmesi, işçi çıkarılması ve kapasitesinin artırılmasını planlarken, 2016 yılı ile ilgili büyüme tahmini ise şöyle sıralıyor: Büyüme yüzde 4.28, ÜFE yüzde 10,39, TÜFE yüzde 8,79, dolar 2,84, Avro 3,02 TCMB Gecelik Faiz yüzde 9,28.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı