REKLAMI GEÇ

SGK ile eczacıların ilaç üzerinden bilek güreşi

SGK ile eczacıların ilaç üzerinden bilek güreşi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında yaşanan anlaşmazlık ilaçta belirsizliği gündeme getirirken, 16. Bölge Denizli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Osman Özdemir, net konuştu: Taleplerimiz kabul görmezse bugün sona erecek protokolü uzatmayacağız!

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 31 Mart 2016 Perşembe, 13:36

SGK ile eczaneler arasındaki sözleşme 31 Mart’ta bitiyor. Sözleşme hakkında Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen 16. Bölge Denizli Eczacı Odası Başkanı Osman Özdemir, 13 maddelik iyileştirme talepleri kabul edilmezse yeni sözleşmeye imza atmayacaklarını açıkladı.

SORUNSUZ BİR PROTOKOL TALEBİ
Eczanelerin basit birer ticari işletme, eczacının da tacir olmadığını belirten Başkanı Özdemir, “Eczane halka en yakın sağlık bakım merkezi; eczacı da profesyonel bir sağlık meslek mensubu, toplum sağlığı danışmanıdır. Bu doğrultuda sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapıtaşı olan eczaneleri koruyacak, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz” dedi.

denizli-eczaci-odasi-ilac-sozlesmesi-1

“BİR KEZ DAHA UZATMAYACAĞIZ”
Ankara’da yapılan Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı’nda sürecin değerlendirildiğini anlatan Özdemir, “Tam bir mutabakatla aldığımız kararla, Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını, haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibari ile noter kanalıyla kuruma bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz” diye konuştu.

“HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”
Amaçlarının bir kaos yaratmak olmadığını ifade eden Özdemir, ayakta kalmak, yaşamak için sadece hakları olanı istediklerini söyleyerek, “Eczacıya bir can suyu kaynağı yaratmak istiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun da bu çerçevede taleplerimizi yeniden değerlendirmesini umuyoruz” ifadesini kullandı.

denizli-eczaci-odasi-ilac-sozlesmesi-2

KESİN KARAR MÜLTECİLERE İLAÇ YOK
Yenilenmeyen sözleşme sonrası uzatma sürecinin 1 Mayıs’a kadar devam edeceğini kaydeden Özdemir, eğer sözleşme yenilenmezse hastaların eczaneye reçeteleri ile gelip ilaç fiyatlarını ödedikten sonra SGK’ya giderek paralarını alacaklarını, ayrıca Türkiye genelinde mültecilere ilaç satışında durdurma kararı alındığını sözlerine ekledi.

ECZANELER NE İSTİYOR?
-Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması (yılda 3.5 milyar liralık ücreti eczaneler topluyor).
-Reçete başına hizmet bedelinin artırılması (halen kademeli olarak reçete başına 25 ve 75 kuruşluk bedel alınıyor).
-SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması.
-Satış hasılatı baremlerinin artırılması.
-Majistral (el yapımı ilaç) tarifede yer alan fiyatların güncellenmesi.
-Enjektör bedellerinin artırılması.
-Mobil reçetelerde reçete başı hizmet bedeli ödenmesi.
-Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 artırılması.

Yorumlar

ALİCAN KAYA   -  Bağlantı 31 Mart 2016, 13:51

annem ankilozan spondilit hastası. yarın protoköl imzalanmamış olsa annemin şimdi kullandığı ilaç fiyatı 2206,72 TL. Annemin maaşı 1200 TL nasıl ödeyecek o ilaca o parayı. Anneme öyle dedim . O protokölü imzalarlar. halkı mağdur etmezler dedi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı