REKLAMI GEÇ

Tekstil sektörüne anti-damping darbesi

Tekstil sektörüne anti-damping darbesi

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Amerikan pamuğuna getirilen yüzde 3 oranındaki anti-damping vergisiyle tekstil sektörüne ağır darbe indirildiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Nisan 2016 Çarşamba, 16:14

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, yaptığı açıklamada, 18 Ekim 2014’te Ekonomi Bakanlığı tarafından başlatılan damping soruşturması kapsamında Amerikan pamuğuna yüzde 3 anti-damping vergisi getirildiğini, Resmi Gazete’nin 17 Nisan 2016 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren koruma önlemine tekstil sanayicilerinin tepkili olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin en eski ve en köklü sanayi kolu olan tekstil sektörü sayesinde global pazarın önemli oyunculardan birisi olduğunu kaydeden Keçeci, “AB pazarında, tekstil konusunda Çin’den sonra ikinci büyük tedarikçi. Bu başarının arkasında ise Denizli var. Denizli’de 50 bin kişiye yakın istihdam yaratan ve 1,5 milyar dolara varan ihracat gerçekleştiren tekstil sektörünün temsilcileri, yeterli destek verilmemesinden şikayetçi. Denizli Sanayi Odası’nın tüm çalışmalarına rağmen, sektörün çoğunluğu tarafından kullanılan pamuk türüne getirilen bu vergi, sektöre darbe vurulduğu yönünde yorumlanıyor” dedi.

YILLIK İTHALAT 900 BİN TON
Konuyu iki yıldır ilgili mercilere aktardıklarını ifade eden Keçeci, “1,5 milyon ton pamuk tüketimi olan Türk tekstil sektörü yıllık 900 bin ton ithalatıyla dünyanın önde gelen pamuk ithalatçılarından birisidir. Yeterli üretim kapasitesi oluşmadan uygulamaya konulan önlemler, tekstil sektörünü ve konfeksiyon üretimini dolayısıyla ihracat ve istihdamı olumsuz şekilde etkileyecektir. Yerli üretim dalını desteklemek adına uygulanmak istenen söz konusu önlemlerden önce pamuk üretimini ve kalitesini artıracak önlemler yürürlüğe konulmalıydı” diye konuştu.

“SIRADA PAMUK İPLİĞİ Mİ VAR?”
Aralık ayından bu yana sektörün problemlerinin görüşüldüğü meclis toplantıları yaptıklarını belirten Keçeci, “Her toplantıda tekstil sektörünün yeni bir sorununu masaya yatırıyoruz. Birine çözüm bulamadan başka bir sorun karşımıza çıkıyor. Yılbaşında asgari ücrete getirilen zamla, emek yoğun bir sektör olan tekstilde maliyetler ciddi oranda artmıştı. İstihdam maliyetleri oldukça ağır olan sektörün hammadde maliyetlerinin artması, sektörün rekabet gücünü de zayıflatacaktır. Ayrıca kulağımıza pamuk ipliğine de ek vergi koyulmasına yönelik çalışmalar yapıldığına dair duyumlar geliyor. Umarım kendi üretimimizi desteklemeden pamuk ipliğine de ek vergi getirilmesi gündeme gelmez” ifadesini kullandı.

“PAMUK STRATEJİK ÜRÜN İLAN EDİLMELİ”
Gerek pamuğa getirilen ek verginin, gerekse ipliğe getirilmesi düşünülen ek verginin Türk üreticilere herhangi bir katkı sağlamayacağını vurgulayan Keçeci, “Pamuk ürününün tekstil sektörü açısından en önemli girdi olması nedeniyle pamuk üretiminin desteklenmesi, pamuğun stratejik ürün kapsamına alınarak ülkemizde üretiminin artırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Odamızın da uzun zamandır savunduğu görüş, pamuğun stratejik ürün ilan edilerek pamuk ekimine destek verilmesi ve bu sayede uzun vadede gerek pamuk gerekse pamuk ipliği ithalatının azaltılması ve hatta sıfırlanmasıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı