REKLAMI GEÇ

Av. Yusuf Garip’ten VERBİS uyarısı

Av. Yusuf Garip’ten VERBİS uyarısı

Denizli’de de onlarca firmayı ilgilendiren ve yükümlükler yerine getirilmezse 1 milyon 475 bin liraya kadar devasa cezalarla karşı karşıya kalınacak Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (VERBİS) kaydolmak için 14 gün kaldı. Türk Hukuk Enstitüsü Denizli Şube Başkanı Av. Yusuf Garip, çalışan sayısı 50’den fazla veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’nin üzerinde olan işletmelerin 31 Aralık 2019’a kadar VERBİS’e kayıt olması gerektiğini hatırlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Aralık 2019 Pazartesi, 14:30

Türk Hukuk Enstitüsü Denizli Şube Başkanı Av. Yusuf Garip, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Alperen Cengiz ile birlikte Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) düzenlediği Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve kamuoyunda VERBİS olarak adlandırılan özel eğitim programına katıldı. Belediyeler ve çok sayıda firmayı bağlayan yeni sisteme kayıt ve uyumunun önemli olduğunu ve sisteme uyulmaz ise çok ciddi cezalarla işletme sahiplerinin karşı karşıya kalacağını aktaran Av. Yusuf Garip, Denizli’de de konu hakkında avukatları ve işletmeleri bilgilendirmek adına dernek yönetimi olarak eğitim programında yer aldıklarını söyledi.

“BÜYÜK CEZALAR VAR”
Yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda sorumlular hakkında 20 bin ile 1 milyon 475 bin lira arasında değişen idari para  cezalarla karşı karşıya kalınabileceğini aktaran Garip, “Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (VERBİS), kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin, kişisel veri işlemeye başlamadan önce kayıt olmak zorunda oldukları ve veri işleme faaliyetleri ile ilgili bilgileri beyan ettikleri bir kayıt sistemidir. Bu sistemle, veri sorumlularının kimler olduğunun açıklanması ve kişisel verilerin korunması hakkının daha etkin şekilde kullanılması hedefleniyor. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa göre Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından bazı kriterler dikkate alınarak veri sorumluları için kayıt yükümlülüğü başlama tarihleri ilan edildi. Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen süre 31 Aralık 2019.  Ülkemizde bu kriterleri en az 300 bin firma uymakta. Denizli’de de bu yükümlüğü yerine getirmek zorunda olan onlarca firma var. Verilen tarihe kadar sisteme bu firmalar kayıt olmak zorunda. Yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda sorumlular hakkında 20 bin ile 1 milyon 475 bin lira arasında değişen idari para  cezalarla karşı karşıya kalınabilecek” dedi.

“DESTEK SAĞLAYACAĞIZ”
Türk Hukuk Enstitüsü Derneği Denizli Şubesi olarak TBB’nin düzenlediği eğitime katılarak VERBİS hakkında daha detaylı bilgi edinme imkanı bulduklarını aktaran Garip, “Konu gerçekten çok önemli. Edindiğimiz bilgilerle de yasal düzenleme kapsamına giren gerçek kişi ve firmalara hukuki süreç hakkında destek sağlama fırsatımız olacak. Ayrıca hukukçu meslektaşlarımıza da VERBİS hakkında bilgileri aktaracağız. Örmek olarak sistemle birlikte; firmalar çalışanlarının parmak izlerini, göz retinası ya da başkaca biyometrik verilerini alması şirketin iradesine bırakılamayacak. Ayrıca şirketler çalışanlarına karşı kişisel verilerin gizlenmesi ve korunması için gerekli aydınlatmayı yapmakla yükümlü olup iş sözleşmelerinde de ayrıca bu hususta düzenleme yapmakla mükellef olacak. 2020 Mart ayına kadar eczacıların da VERBİS’e kayıt yaptırma zorunluluğu getirilmesi, tüm kamu kurumları ve belediyelerin de 2020 Haziran ayına kadar bu kapsama dahil edilmesi öngörülüyor. Toplumun tüm kesimlerini ilerleyen tarihlerde etkileyecek olan yeni bu yasal düzenlemeler karşısında biz hukukçular toplumu aydınlatma ve bilgilendirme görevimizi her  zaman günümüzün değişen koşullarına göre yerine getireceğiz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı