REKLAMI GEÇ

Berberoğlu: Meraları yok etmeyin

Berberoğlu: Meraları yok etmeyin

Meraların imara açılmasına imkan tanıyan düzenleme hayvancıları endişelendirdi. Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, “Meralarımız ve hayvanlarımız yok olmasın” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Kasım 2015 Çarşamba, 11:08

30 Ekim 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanan mera yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile ilgili endişelerini paylaşan Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın meraları imara açan düzenlemesini endişe ile karşıladıklarını söyledi.

Berberoğlu, “Doğal kaynak ve varlıklarımızdan olan mera alanları hayvancılığımızın ve sektör ekonomisinin önemli parçalarındandır. Dünya organik ve doğal besiciliğe, dolayısıyla meraların aktif kullanımına yönelmişken, mera alanlarının azalmasına neden olacak bu uygulama çok sakıncalıdır. 20 yıllık ot geliri yatırarak geri dönüşümsüz bir düzenleme gerçekleştirmek kaynakların apaçık yanlış kullanımıdır. Dünya var olduğundan beri zaman içinde şekillenen, her toprak parçasının aynı özellikte olmamasından kaynaklı sınıflandırmalarla adı konmuş ‘mera, otlak, kışlak, tarım arazileri’ gibi toprak parçalarının ne kadar değerli olduğu unutulmamalıdır. Çok kısa bir süre olan 20 yıllık ot geliri bu anlamda hayvancılık sektörüne katkı olarak kabul edilemez” dedi.

Hayvan beslemede önemli yere sahip meraların, hayvancılık sektörünün dışa bağımlı olmaksızın sürdürülebilirliği için vazgeçilmez kaynaklar olduğunu dile getiren Berberoğlu, “Kırsal alanda yapılan hayvancılığın olmazsa olmazı olan meralar, yıllardan bu yana ıslah ve kontrol edilmemiş, birçok yerde köyün ağası, muhtarı ya da köyün uyanıkları tarafından işgal edilmiş durumdayken bile zorda olan hayvan üreticisinin imdadına yetişmiştir. Hayvancılığın gelişmesi adına birçok proje üstünde çalışan ve destekleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın böyle bir yönetmeliğe imza atması, yürürlüğe koyması kabul edilemez” dedi.

Yeni dönemde görev alacak milletvekilleri ve bakanlara büyük görevlerin düştüğünü anlatan Berberoğlu, “Hayvancılık sektörünün zor durumda olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Yeni göreve gelecek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza da ilk olarak ivedilikle bu konuda bizler ve sektörün ilgili temsilcileri ile bir araya gelerek, telafisi mümkün olmayacak bir yanlıştan dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı