REKLAMI GEÇ

Bu bitkiler üreticinin yüzünü güldürdü

Bu bitkiler üreticinin yüzünü güldürdü

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, serbest piyasada kekiğin 4,50-5,50 liradan, adaçayının 3,50-5,00 liradan alıcı bulurken, lavantanın ise 12-14 liradan satıldığı belirterek, ıtri ve tıbbi bitki üretimi yapan çiftçilerin, yaklaşık 60 milyon lira gelir elde etmesinin beklendiğini açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Eylül 2015 Cumartesi, 14:39

Denizli’de alternatif ürün olarak üretilen ve her geçen yıl ekimi yaygınlaşan tıbbi ve aromatik bitkiler, üreticinin yüzünü güldürdü.

Denizli’de 2015 yılı kekik hasat dönemi sona erdiğini ve 96 bin dekar alandan 11 bin ton kekik üretiminin gerçekleştirildiğini açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu “Kekik üretimi ile adını dünyaya duyuran Denizli’de bundan sonraki hedefimiz kekik bitkisine yenilerini ekleyerek İlimizi ıtri ve tıbbi bitkilerde merkez yapmaktır” dedi.

DEKAR BAŞINA 100 LİRA DESTEK
Denizli’de tıbbi ve aromatik bitkilere ayrı bir önem verdiklerini, bu kapsamda iyi tarım uygulamalarına dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapıldığını vurgulayan Kutlu, hasat öncesi Kalıntı Denetim Programı ile kekik ihracatında sorun yaşamak istemediklerini belirtti. Kutlu, 2015 yılında uygulamaya başlanan Itri ve Tıbbi Bitkileri Yaygınlaştırma Projesi ile kekik bitkisine adaçayı, lavanta, dağçayı ve safran gibi ürünleri de ekleyerek çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

denizli-tarim-itri-bitkiler-ic
60 MİLYON GELİR BEKLENİYOR
2015 yılında yaklaşık 96 bin dekar alanda 11 bin ton kekik, 2 bin dekar alanda 32 ton adaçayı ve yeni tesislerle birlikte 150 dekar alanda 8 ton lavanta üretimi yapıldığını açıklayan Kutlu, “ Serbest piyasada kekik 4,50-5,50 TL, adaçayı 3,50-5,00 TL ve lavanta 12-14 TL arasında alıcı bulmaktadır, bu rakamlarla İlimiz çiftçilerinin ıtri ve tıbbi bitki üretimi ile yaklaşık 60 milyon lira gelir elde etmesini bekliyoruz” dedi. Ürünlerin sektörde faaliyet gösteren Denizli, İzmir ve diğer illerdeki firmalar tarafından satın alındığını vurgulayan Kutlu konuyla ilgili açıklamasını şöyle sonlandırdı: “ Bu yıl randıman sistemine göre işlem yapılmaya başlanması sektörün geleceği açısından önemli bir gelişmedir. Ancak bunu yeterli görmüyoruz, çiftçilerimiz ve sektör açısından ekonomik gereklilikler gözetilerek güven, serbest rekabet ve istikrar içerisinde standartlara göre tasnif edilen ürünlerin arz ve talebini buluşturan ürün ihtisas borsasının İlimizde kurulması için de çalışma yapacağız.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı