REKLAMI GEÇ

Çivril’de tarla günü

Çivril’de tarla günü

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Çivril’de tarla günü düzenlendi. Etkinlikte haşhaş çeşitliliğinin yaygınlaştırılması ele alındı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Haziran 2018 Çarşamba, 16:08

Çivril’de düzenlenen tarla gününe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir, Çivril TMO Ajans Müdürü Hakkı Karagöz, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, ilçe müdürleri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları, teknik personeller ile çiftçiler katıldı.

Tarla gününde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Çelikoğlu ve Hüseyinbey çeşitleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geliştirilen Ofis-1 ve Ofis-2 çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

Narkotik bir bitki olan haşhaşın Denizli’nin önde gelen tarım ürünlerinden birisi olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir, “Stratejik bir ürün olan haşhaş, ilimizde 130-150 bin dekar alanda ekilmektedir. Bu alanın %75’i Çivril, Çal ve Baklan ilçelerimizdedir. Dolayısıyla bölgede yaşayan üreticilerimiz için yüksek verim ve kaliteye sahip çeşitlerin geliştirilmesi çiftçimiz ve ülke ekonomimiz açısından son derece önemlidir. Müdürlük olarak bizlerde çiftçimizin gelirinin artması, üretimin kaliteli olması için üreticilerimizi yeni çeşitler ile tanıştırmaya çalışıyoruz. Eskişehir Geçitkuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Toprak Mahsulleri Ofisinin yeni geliştirdiği 4 çeşit ile çiftçimize ait 1 adet yerel çeşit olmak üzere toplamda 5 çeşit haşhaşın ekimini sonbaharda gerçekleştirdik. Bu sene iklimsel olarak son dönemde çok fazla yağış aldık. Bu yağışlar hasadımızı geciktirdi ve kaliteyi olumsuz etkiledi“ dedi.

Yeni geliştirilen haşhaş çeşitleri hakkında bilgi veren Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Ferda Çelikoğlu ise, haşhaşın Türkiye için stratejik bir önem taşıdığını anlattı.

Çelikoğlu, “Bölgemizde üreticilerimizin geleneksel ve yerli çeşitleri kullandıkları ve yeni geliştirilen yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerini kullanmamaları nedeniyle İl Müdürlüğü koordinasyonunda Hüseyinbey ve Çelikkol çeşitlerini geliştirdik. Haşhaş çeşitlerimizin alkoloid oranı yüksek ve tohum olarak değerlendirilme noktasında da verimlidir. Bilindiği üzere Dünya piyasasında alkoloid oranı yüksek çeşitler talep görmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı