REKLAMI GEÇ

Denizli’de kuraklık alarmı verildi

Denizli’de kuraklık alarmı verildi

Barajlarda su seviyesi alarm veriyor. Sulama birlikleri, Mayıs ayında tarım arazilerine su salmayacak. Denizli’nin en büyük, Türkiye’nin de sulanan en büyük arazilerinden olan Baklan Ovası’nda ikinci ürün ekmemeleri için üreticiler uyarıldı. Baklan Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Ayhan Demirdöğer, “Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Herkes doğal afete hazırlıklı olsun. Kara kara düşünüyoruz, işin içinden çıkamıyoruz” dedi.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 30 Mart 2017 Perşembe, 11:48

 

Denizli’ye bu yıl başta yüksek kesimlere ciddi kar yağışı oldu. Yağmur yağışı da yüzleri güldürdü. Geçtiğimiz Kasım ayından, Mart ayının 30’una kadar (Bugün itibariyle) Denizli’de metrekareye 319 kilogram yağış düştü. Ancak, barajlardaki su seviyesinin düşük olması nedeniyle sulama birlikleri sulama sezonu yaklaşırken kara kara düşünüyor. Sulama sezonu açılmadan kuraklık alarmı verildi.

Türkiye’nin sulanan en büyük ovalarından olan ve Denizli’nin de en büyük arazilerine sahip Baklan Ovası’nda 650 bin dekar araziye ikinci ürün ekmemeleri için üreteciler uyarıldı. Mayıs ayının ilk haftası ürünler sulanmaya başlanacak, ancak yaz ortasında Işıklı Barajı’nda su kalmayacağı endişesiyle üreticilere su Haziran ayında verilmeye başlanacak.

“ÇARESİZ BEKLİYORUZ”
Baklan Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Ayhan Demirdöğer, “Sadece Çal, Baklan ve Çivril’de 60 binin üzerinde insanımız olumsuz etkilenecek. Milyonlarca liralık ürün kaybı olacak. Çünkü kuraklığın ayak seslerini şimdiden duyuyoruz. Kuraklık alarmını verdik. Hiç kimse tarlasına ikinci ürün ekmesin. Özellikle suyu çok tüketen mısırı ekimini yapmasınlar. Çünkü ikinci ürünlere su verilmeyecek. Işıklı Barajı’nda şu anda doluluk yüzde 49 seviyesinde. Eğer Mayıs’ta kapakları açarsak, yaz ortasında susuz kalırız. Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Herkes doğal afete hazırlıklı olsun. Kara kara düşünüyoruz, işin içinden çıkamıyoruz. Çaresiz bekliyoruz. ‘Veririm parayı arazimi sularım’ diye kimse düşünmesin. Zira artık bu saatten sonra susuzluğu gidermek için para da geçmeyecek” dedi.

Vahşi sulama nedeniyle tarım arazilerine su yetmediğini ifade eden Ayhan Demirdöğer, “Tarımsal sulama yapılan her yerde kapalı devre damlama sulama sistemine geçilmesi gerekiyor. Tamam barajlar dolmadı, ancak susuzluğu vahşi sulama da tetikliyor” diye konuştu.

4 NİSAN’DA SU ZİRVESİ VAR
4 Nisan Salı günü saat 14.00’te Çivril Halk Kütüphanesi’nde su zirvesi yapılacak. Toplantıya Devlet Su İşleri yöneticileri, kaymakamlar, belediye başkanları, sulama birlikleri başkanları, muhtarlar, ziraat odaları başkanları katılacak. Su zirvesinde, susuzluğun başta üreticilere iyi anlatılması, verimli ve daha az su kullanımı konuları görüşülecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı