REKLAMI GEÇ

Meyve üreticilerine uzman eğitimi

Meyve üreticilerine uzman eğitimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ateş Yanıklığı hastalığı ile Drosophila suzukii (Kanadı Noktalı Sirke Sineği) zararlısı konularında 60 üreticiye eğitim verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Haziran 2017 Salı, 09:51

Eğitime İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Veklil Yılmaz Erkaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, BZMAEM konu uzmanları, Bitki Koruma Ürünleri İlaç Bayileri, teknik elemanlar ve üreticiler katıldı.

Eğitimde üreticilere Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığının ve Drosophila suzukii (Kanadı Noktalı Sirke Sineği) zararlısının önemi, konukçuları, yayılışı, biyolojisi, kültürel ve kimyasal mücadelesi konularında bilgilendirme yapıldı.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden konu uzmanı Nursen Üstün, Ateş Yanıklığı Hastalığının, çiçek yanıklığı ve meyve yanıklığına neden olmasından dolayı doğrudan ürün üzerinde etkili olduğu, ayrıca sürgünlerin, dalların veya tüm ağacın ölümüne yol açan çok tahripkâr bir hastalık olduğunu belirtti. Bu hastalıkla mücadele konusunda sadece kimyasal mücadelenin yeterli olmadığını, mutlaka Entegre Mücadele (IPM) anlayışı içinde yapılan mücadele de kültürel mücadelenin de çok önemli olduğu anlattı.

Araştırma enstitüsünden konu uzmanı M. Fatih Tolga tarafından iç karantina zararlısı olan Drosophila suzukii (Kanadı Noktalı Sirke Sineği) zararlısının polifag bir zararlı olması ve diğer sirke sineği türlerinden farklı olarak olgunluk dönemindeki meyveleri tercih etmesinden dolayı çok büyük ürün kayıplarına neden olan bir zararlı olduğu belirtildi. Yumurtasını direkt meyve içine bırakan ve yılda 7-15 döl veren zararlının ergini ile mücadelede doğru ilaçlama zamanının tespit edilemeyeceğinden dolayı biyoteknik mücadele kapsamında ağaçlara elma sirkesi tuzakları asılarak zararlı popülasyonunun düşürülebileceği belirtildi.

Eğitim sonunda üreticilerin sorularının konu uzmanlarınca cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı