REKLAMI GEÇ

Denizli kiraz üretiminde 8.sırada

Denizli kiraz üretiminde 8.sırada

Denizli, yıllık 19 bin 771 ton kiraz üretimi ile Türkiye genelinde 8.sırada yer alıyor. TÜİK verilerine göre Denizli’de 35 bin dekar alanda toplam 814 bin 378 ağaçtan kiraz üretimi yapılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Temmuz 2015 Pazar, 14:11

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Denizli’de 35 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Yıllık 19 bin 771 ton kiraz üretimi ile Türkiye genelinde 8.sırada yer alan Denizli’de kiraz üretimi geçtiğimiz yıla göre 4.4 oranında artış gösterdi.

KİRAZ FİYATLARI DÜŞTÜ
Kiraz hasadının devam ettiği şu günlerde kiraz fiyatında düşüş yaşandığına dikkat çekilirken, Denizli Merkez Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada ise “Kirazda hasat dönemi olmasının yanı sıra, içinde bulunduğumuz üretim döneminde meydan gelen dolu ve aşırı yağışlar nedeniyle başta çatlama olmak üzere yaşanan kalite kayıpları, meyve tutumunun fazla olduğu yerlerde meyvenin küçük kalması da fiyatlarda düşüşe yol açtı. Önemli üretim merkezlerinden derlediğimiz ortalama verilere göre, Mayıs ayı sonu itibarıyla 3 lira 75 kuruş olan 1 kilogram kirazın üretici fiyatı, 10 Haziran 2015’de 3 liraya, Haziran ayı sonu itibarıyla da 2 lira 13 kuruşa geriledi. Bazı yerlerde üretici fiyatları 1 liraya kadar geriledi. Bin bir emekle ürettikleri üründen hak ettiği geliri elde edemeyen üreticilerimiz zor durumda. Fiyat düşüşleri nedeniyle üreticilerimiz mağdur olurken, yaşanan kalite kayıplarının ihracatta yarattığı sıkıntı da fiyatları düşürerek üreticimize zarar veriyor” denildi.

Açıklamada, zamanla verim ve ağaç sayısına bağlı olarak görülen üretim artışının sevindirici olmakla birlikte, artan üretimin gereği gibi değerlendirilmesi, üreticilere ve ülke ekonomisine katkı sağlaması gerektiğini belirtildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı