REKLAMI GEÇ

Buğday üretimi 30 milyon ton azaldı

Buğday üretimi 30 milyon ton azaldı

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, küresel ısınmanın oluşturduğu iklim değişikliklerinin Türkiye’de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini, dünyanın buğday üretiminde 30 milyon ton azalmanın açlık tehlikesini işaret ettiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2012 Çarşamba, 13:58

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, küresel ısınmanın oluşturduğu iklim değişiklikleri, bir taraftan kuraklık, diğer taraftan aşırı yağışların, bütün dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Çetinkol, özellikle ABD’de son 50 yılda görülmemiş derecede yaşanan kuraklığın, Rusya’daki olumsuz iklim koşullarının, Çin ve Hindistan’daki sel felaketlerinin özellikle insan gıdası olan tarım ürünlerinin veriminin azalmasına yol açtığını söyledi. Çetinkol “Kuraklıktan ülkemizde etkilenmekte, Orta ve Doğu Anadolu’da yaz aylarındaki sıcaklık mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde seyretmekte, bunun sonucu özellikle başta buğday olmak üzere tahıl ürünlerinin verim ve rekoltesinde önemli azalmalar beklenmektedir” dedi.

2007-2008 yıllarında dünyada yaşanan ekonomik krizin, gıda fiyatlarında önemli artışlara yol açtığını açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, “2012 yılında ABD’de yaşanan kuraklık tüm dünyayı olumsuz etkileyecek gibi görünmektedir. Çünkü ABD buğday, Mısır ve soyada dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda. Oradaki olumsuz gelişmeler tüm dünyayı, dolayısıyla bizi de etkilemekte, tarımsal üretimdeki gerilemeler gıda fiyatlarında önemli artışlara yol açmaktadır” dedi. Haziran ayı ortalarından bugüne kadar bazı tarım ürünlerinde yüzde 50’yi bulan artışlar olduğunu, bunun da bir tehlikenin habercisi olduğunu kaydeden Çetinkol, dünya buğday üretiminin 2010-2011 döneminde 695 milyon ton olurken, bu rakamın 2011-2012 döneminde, 665 milyon ton olacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Üretimde 30 milyon ton azalmanın önemli bir tehlikeyi, yani açlık tehlikesini işaret ettiğini ifade eden Çetinkol, şu anda dünyada 1 milyar insanın açlık sınırında yaşadığını, yeterli beslenemediği için milyonlarca yetişkin ve bebeğin öldüğünü, dünya buğday stoklarının da 2011-2012 döneminde 197 milyon tondan 182 milyon tona gerilemesinin beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de hava sıcaklığının Haziran ve Temmuz aylarında mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde seyretmesinin, özellikle Orta ve Doğu Anadolu’daki buğday-arpa veriminin ve rekoltesinin önemli ölçüde düşmesi sonucunu doğuracağını belirten Çetinkol açıklamasında, “Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarında, geçen yıldan kalan buğday stoku 1.5 milyon ton. 2012 hasat dönemindeki alımlarla stok miktarı 2.5 milyon tona çıktı. Kıyı bölgelerinde tahıl hasadı sona erdi. Orta ve Doğu Anadolu’da hasat devam ediyor. Kısa vadede TMO fiyat desteğiyle çiftçiyi desteklemeli, alımları düzenli ve istikrarlı bir şekilde yapmalı, stokları sıkıntıya yer vermeyecek düzeyde tutmalıdır. Orta ve uzun vadede ise, ülke çapında üretim planlaması yapılmalı, tarımsal destek alım politikalarıyla çiftçi desteklenmeli ve yönlendirilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı