REKLAMI GEÇ

Aromatik bitkiler kazandırıyor

Aromatik bitkiler kazandırıyor

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, çiftçilerin tıbbı aromatik bitkilere yöneldiğini söyledi. Aromatik bitkilekin pazarı açı olduğunu belirten Gemici, üreticisini kadandıran bitki olduğunu vurguladı.

/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2013 Cumartesi, 16:16

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici,iİlaç ve kozmetik sanayide kullanılan, bir bölümü de ihraç edilen Denizli kekiğinin yanında Gözler ve Uzunpınar bölgesinde yaklaşık 50 dekarlık alanda adaçayı, lavanta, safran ve ekinezya yetiştirildiğini söyledi.

Gemici “Denizli’deki üreticiler son yıllarda Pazarı açık, sürekli alıcısı bulunan ve iyi para eden tıbbı aromatik bitkilere yöneldi. Kekik tarlalarının yanına kapama sistemi ile oluşturulan tarlalarda üreticiler tarafından deneme için dikilen lavanta, adaçayı, safran ve ekinezya güzel ürün vermeye başladı. Bugün kuru kekiğin kilogramı 7-10 lira, adaçayı ve lavantanın ise kilogramı 5-8 lira arasında satılıyor. Üretiminde hiçbir zirai ilacında kullanılmadığı tıbbı aromatik bitkiler çok yıllık bitkiler olduğu içinde masrafsız üretiliyor, elle hasat ediliyor. Bu yüzdende üreticilerimiz iyi para kazanıyor. Bu yıl toplamda 50 dekarda yetiştirilen adaçayı, lavanta, safran ve ekinezyanın gelecek yıllarda daha geniş alanlara dikileceği kesin. Bu sayede Denizli tıbbı aromatik bitkilerin merkezi olacaktır. İlimizde tıbbı aromatik bitkiler tamamen doğal olarak yetiştirilmektedir ” diye konuştu.

YETİŞTİRMESİ KOLAY
Tıbbı aromatik bitkilerin yetiştirmesinin kolay olduğunu, bir kere dikimi yapılan fidelerden uzun yıllar ürün alındığını ifade eden Gemici, “Adaçayı, çiçekli ve oldukça hoş kokulu bir şifalı bitkidir. Ülkemiz Anadolu topraklarında yaklaşık olarak 85-90 civarı değişik türü bulunan adaçayı çiçekleri menekşe bitkisine benzer. Adaçayı bitkisinin çiçekleri yaz mevsiminde açar. Eskiden günümüze oldukça şifalı bir bitki olarak tanınan adaçayı halen şifasını koruyan, şifa dağıtan bir bitkidir. Bazı ilaçların yapımında adaçayı kullanıyor. İlimizde dikimi yapılan lavantanın ise bilinen 20 türü vardır” dedi.

PAZARI VAR
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, aromatik bitkilerin yetiştirilmesi kolay ve Pazar sıkıntısı olmayan bitkiler aldığını belirterek, şunları söyledi. “Temmuz ağustos aylarında hasadı yapılan lavanta uzun yıllar ürün verir. Safran üretimi için çok fazla bir şey gerekmiyor. Dikimi yapılan safran üç yıl ürün veriyor. Üç yıl içinde her hasat döneminde bitkinin çiçeklerini toplamanız yeterli. Tohumluk soğan dışında başka bir masrafı yok. Ekinezya da kış çayı olarak tüketilen sağlık deposu bir bitki, ekimi yapılan ekinezya yılda bir kez hasat yapılıyor, kurutulup satılıyor. Pazarı açık ürün üreticisine iyi para kazandırıyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı