REKLAMI GEÇ

Bu toprakları kim satın alıyor?

Bu toprakları kim satın alıyor?

Denizli’nin Çal İlçesi’nde bir yıl içerisinde 11 bin dekar verimli bağ alanının birileri tarafından satın alındığı ve atıl durumda bekletildiği iddia edildi. Meyve-Bağ sektör toplantısında konuyu gündeme taşıyan Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, “Çal’da verimli topraklar üzerinde oyunlar oynanıyor. Ama biz anlamıyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2013 Salı, 15:43

Denizli Valisi Abdülkadir Demir başkanlığında gerçekleştirilen Meyve-Bağ sektör toplantısı, Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meyve ve bağ yetiştiricileri ile sanayicilerinin katıldığı toplantıda, sektör ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı.

Tarım ve hayvancılıkta ekonomiye daha çok girdi sağlanmasının sektördeki firmaların daha güçlü olmasıyla mümkün olabileceğini, bunda da koordinasyona ihtiyaç olduğunu ifade eden Demir, tarım ve hayvancılık ile ilgili 5. toplantısını gerçekleştirdiğini belirtti. Demir, Denizli’nin tekstil, sanayi, kablo, turizm sektörleri ön plana çıkartılıp tarım ve hayvancılığın göz ardı edildiğini de belirterek, “Bugün burada sizlerin, sektörün sorunlarını dinleyeceğiz. Bizler sizlerin işini kolaylaştırmak için varız” dedi.

432 BİN SMS GÖNDERİLDİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli’nin yaş meyve ihracatında önemli bir konuma geldiğini belirterek, “ Denizli bağ ve meyvecilik sektöründe ilerleme kaydetti. Denizli, ayvayı bilmeyen Ruslara ayva ihraç eder duruma gelmiştir. Bizim amacımız Her çiftçiyi kendi tarlasının uzmanı yapmak. Müdürlük olarak bu konuda çalışmalarımız var. Çiftçimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Bir yılda çiftçimize 432 bin SMS gönderilerek bilgilendirme yapılmıştır” diye konuştu.

11 BİN DEKAR ALAN ATIL DURUMDA
Meyve ve Bağ sektörünün temsilcilerinin sorunlarını dile getirdiği toplantıda Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, ilçenin verimli topraklarını kaybetmek üzere olduğunu vurguladı. Bir yıl içerisinde 11 bin dekarlık alanın birileri tarafından satın alındığını söyleyen Ayhancı, “Çal şaraplık üzümün merkezi. Başka hiçbir yerde Çal’da üretilen kaliteli şaraplık üzümler üretilmiyor. Ancak, çiftçinin elinden toprakları alınıyor. Bir yıl içerisinde yaklaşık 250 tapu el değiştirdi, 11 bin dekar alan birileri tarafından satın alındı. Kim olduklarını bilmiyoruz. Bu verimli topraklar işlenmiyor da. Atıl bir vaziyette bekletiliyor. Çal’ın toprakları üzerinde oyunlar oynanıyor. Ama bunu biz bilemiyoruz” dedi.

20 BİN DEKAR BAĞIMIZ SÖKÜLDÜ
Çal’da dolu yağışının bağlarda ciddi hasarlar meydana getirdiğini ve bu hasarın TARSİM tarafından karşılanmadığını dile getiren Ayhancı, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Manisa’yı ziyaret ederek, dolu yağışından kaynaklanan zararın karşılanacağını söyledi. Bizde de 20 bin dekar bağ zarar gördü. Çiftçi bağını sökmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı