REKLAMI GEÇ

Dikkat! Kene alarmı verildi

Dikkat! Kene alarmı verildi

Havalar yavaş yavaş ısınmaya, Denizli’ye bahar gelmeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, sıcak havalar ile birlikte kenelerin de ortaya çıkmaya başladığını belirterek, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’na dikkat çekti, risk gruplarını uyardı. Kutlu, “Piknikçiler, veteriner hekimleri, sağlık çalışanları, mezbaha çalışanları, deri sanayi çalışanları, ağaç kesim işçileri, avcılar ve askerler dikkatli olmalı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mart 2016 Pazartesi, 15:26

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, kenelerin sıcaklar ile birlikte aktif hale geçeceğini belirterek, KKKA hastalığının görülme riskinin ortaya çıkabileceğini ifade etti. 

Enfeksiyon kaynağı kenelerin, yaban hayatı ile iç içe olan insan ve evcil hayvanlara tutunduklarını belirten Kutlu, kenelerin kış mevsiminde saklanabilecekleri yerler olan ahır ve ağıllardaki kovuk, çatlak ve deliklerin kapatılarak sıvanması, badanalanması da kenelerle mücadelede etkili olduğunu ifade etti.

Kutlu, “İnsanlara KKKA hastalığının önlenmesi ve aynı zamanda hayvanlarda paraziter hastalıkların ve verim kaybının ortadan kaldırılması için hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını ve barınaklarını periyodik aralıklarla Veteriner Hekimlerin önereceği antiparaziter ilaç ve yöntemlerle ilaçlamalıdırlar” dedi.

HANGİ MESLEKLER DİKKAT ETMELİDİR
Denizli’de ekonomik anlamda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeciliği yoğun olarak yapıldığı dile getiren Kutlu, “İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin yanında açık arazide piknik ve kamp yapan vatandaşların, veteriner Hekimlerin, sağlık çalışanlarının, mezbaha çalışanlarının, deri sanayi çalışanlarının, ağaç kesim işçilerinin, avcıların, askerlerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.

VÜCUDA YAPIŞAN KENEYİ ÖLDÜRMEYİN!
Kene ısırması ile karşılaşan vatandaşların vücutları üzerinde gördükleri keneleri öldürmemesi, patlatmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmaması, sigara söndürülmemesi ve ateşle yakılmaması gerektiğini kaydeden Kutlu, vatandaşların kene tarafından ısırıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguladı.

KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Hayvancılıkla uğraşanlarla açık arazide bulunan vatandaşların kol ve bacaklarını örtecek şekilde giyinmelerini tavsiye eden Kutlu, “Yalın ayakla toprak ve otlar üzerinde gezmemeleri, çok basit bir önlem olarak pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmaları kenelerden korunma için alınabilecek önleyici tedbirlerdir. Haşere kovucu repellent ilaçların vücuda ve elbiselere sürülmesi de kenelerin vücuda yaklaşmasını engeller” dedi.

KENE VÜCUTTA NERELERE YAPIŞIR?
Kene yapışmasından sonra kenenin virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerektiğini ifade eden Kutlu, “Arazide bulunan şahısların evlerine döndüklerinde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa zaman geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Kene vücutta özellikle kulak arkası, koltuk altı, göğüs ve göbek bölgesi, kasık bölgesi ve diz arkasına yerleştiğinden özellikle bu kısımların kontrol edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı