REKLAMI GEÇ

Hububatta kayıp yüzde 50

Hububatta kayıp yüzde 50

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, kış aylarının kurak geçmesinin Denizli’nin bazı ilçelerinde hububat ekili alanlarda yüzde 50’yi ürün kaybına yol açtığını belirtti.

İlyas Coşkun / DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2014 Cumartesi, 10:39

Küresel ısınmadan dolayı son yıllarda yaşanan kuraklık çiftçilerin belini bükmeye devam ediyor. Kış mevsimin ılık ve kurak geçmesinden dolayı hububat ve meyve üretiminde ciddi zararlar alan çiftçiler devletten yardım bekliyor.

Denizli’nin diğer illere göre kış mevsimini daha az zararla kapattığını ifade eden denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Bölgemizde bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre sıkıntılı bir kış oldu. Ilık ve kurak bir kış mevsiminin ardından, geçmiş yıllara göre aldığımız yağış miktarı yüzde 35-40 oranına düşmüş durumda. Buda kurak bir periyodu gösteriyor. Ancak rakımı yüksek ilçelerimiz kar ve yağmur yağışlarını aldı ve almayada devam ediyor. Kayıplarımız en çok merkez ovada sulama imkanı olmayan alanlarımızda arpa ve buğday ekimlerinde oldu. Arpa ve buğday ürünlerinde yaklaşık yüzde 50 oranında kayıplar yaşanıyor. Ancak nadasa ekim yapılmış yerlerde böyle bir sıkıntı gözükmüyor” dedi.

“SU SEVİYESİ İYİ”
Kış mevsiminde beklenen yağışın düşmemesine rağmen Denizli’deki barajlarda su seviyesinin iyi olduğunu bildiren Gemici, “Şuanda açıklanan rakamlara göre, barajlarda doluluk oranlarımız yüzde 70’in üzerinde. Ancak önümüzdeki aylarınnasıl geçeceğini bilemediğimiz için suyu bilinçli ve dikkatli kullanmamız gerekiyor. Kuraklık her an kapımızı çalabilir. En az su ile en fazla alanı sulama tedbirlerini alarak bunu atlatabiliriz.Çünkü bölgemize baktığımız zaman kirazın merkezi olan İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 50 bin tona yakın kiraz sıfırlanmış durumda. Ancak Honaz ilçemizde böyle bir sıkıntı yok, orada herşey yolunda. Bu yaşanan durumlar meyve fiyatlarını etkileyebilir” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ YARDIM BEKLİYOR”
Tarımın üstü açık bir işletme veher türlü zarara açık olduğunu kaydeden Gemici, “Bu yüzden çiftçiler sıkıntı çekiyor. Bu sene çiftçinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istedik. Yoksa çiftçilerin belini doğrultamayacağını belirttik. Bu konuda Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Yüksel’de bir çalışma yaptı. Eğer bu sonuçlanırsa çiftçinin kayıpları telafi edilmiş olur ve yeni seneye kendilerini daha rahat hazırlar” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı