REKLAMI GEÇ

Kadın çiftçiler Vali Demir’e dert yandı

Kadın çiftçiler Vali Demir’e dert yandı

Denizli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan kadınların sorunlarını dinlemek ve ilgili mercilere ulaştırmak için toplantı düzenledi. Kadınlar, devletin sektörle ilgili teşvik ve prim sistemini eleştirdi. Keçi yetiştiriciliği yapan Fatma Güdücü, “Devlet büyük işletmeleri destekliyor, aile işletmelerine teşvik verilmiyor. Öyle bir sistem var ki parası olan arabasını dağdan aşırıyor, olmayan düz ovada şaşırıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 29 Nisan 2013 Pazartesi, 16:28

Ferah IŞIK/ DENİZLİ, (DHA)

Yaklaşık 300 kadın çiftçinin katıldığı toplantı Denizli Esnaf Sarayı’nda yapıldı. Toplantıya Denizli Valisi Abdülkadir Demir, eşi Nurtaç Demir, Ak Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu da katıldı.

Güney İlçesi’ne bağlı Aşağıçeşme Köyü’nde keçi yetiştiriciliği yapan Fatma Güdücü, devletin tarım ve hayvancılık sektörüne yaptığı teşvik ve destekleme sisteminin, küçük aile işletmeleri ya da küçük çiftçilere yansımadığını dile getirdi. Güdücü, “Kırsal kesimde çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri hayatlarını banka kredileriyle sürdürüyor. Yem, gübre ve akaryakıt giderleri çok fazla. Devlet büyük işletmeleri destekliyor, aile işletmelerine teşvik verilmiyor. Öyle bir sistem var ki parası olan arabasını dağdan aşırıyor, olmayan düz ovada şaşırıyor. ‘İMF’ye borç verecek durumdayız’ diyorlar, ama et ithal ediyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hayvanlarımızı kayıt altına alıyor, kulaklarına küpe takıyor başka bir şey yapamıyor” diye konuştu.

“ÇOCUKLARI OKUTABİLMEK İÇİN TARLA SATIYORUZ”
Toplantıda söz alan Çamelili çiftçi Emine Özcan da “Tarım, kırsal kesimde insan gücüne dayalı yapılıyor. Tarlada, evde her yerde kadınlar çalışıyor. Ama kadınlar yine de ekonomik özgürlüklerini kazanamıyor. Çocuklarımızı üniversitede okutabilmek için ya tarla ya da hayvanlarımızı satıyoruz” dedi.

Acıpayamlı çiftçi Nuray Demirli, hiçbir sosyal güvencesi bulunmadığını o nedenle hasta olmaktan korktuğunu anlattı.

Süt çiftliği sahibi Şeyda İnceoğlu ise kadınların statüsünün toplumda yükseltilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalar sektörün büyük sorunu. Hayvancılık sektörüyle ilgilenen ya da tarlada çalışan kadınlara devlet daha fazla teşvik ve destekleme yapmalıdır” dedi.

VALİ’DEN DESTEK
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, sorunlarını dile getiren kadınlara katıldığını ve hak verdiğini dile getirerek, “Tarladan, sofraya hayatın her alanında kadın izi var. Kırsal kesimde kadınlar üretiyor, çalışıyor. Özellikle kırsal kesimde çalışan kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak “Kadınlar çok çalışıyor ama karşılığını alamıyor. Kadın girişimci sayısını arttırmalıyız. Türkiye’de bir milyon erkek girişimci varken, maalesef kadın girişimci sayısı 80 bin. Dile getirilen sorunları ilgili yerlere mutlaka ulaştıracağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Güney’in Ertuğrul Köyü’nde kadınları örgütleyip tarımsal kalkınma kooperatifi kuran Mübeccel Bayoğlu ile süt çiftliği kuran Şeyda İnceoğlu’na başarı belgesi ile plaketleri verildi.

Yorumlar

kürşat ALPEREN   -  Bağlantı 30 Nisan 2013, 09:14

DURMAK YOK YOLA DEVAM DAHA NELER YAŞAYACAKSINIZ.ÇİFTCİLER,ESNAFLAR,EMEKLİLER,MEMURLAR,ZAMANLA GÖRECEKSİNİZ.BİR LOKMA EKMEK,BİR YUDUM SU BULAMAYACAKSINIZ.BÖYLE DEVAM EDERSE.EGER BİRLİK VE BERABER OLUP,ONDAN SONRA BELKİ.

İsmail Hakkı Kuş   -  Bağlantı 29 Nisan 2013, 17:18

2 seneye yakın ikamet ettiğim Güney Ertuğrul köyündeki başta Mübeccel Hanım olmak üzere tüm girişimcilere başarılarının devamını dilerim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı