REKLAMI GEÇ

Kene kabusu tekrar gündemde

Kene kabusu tekrar gündemde

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene kabusu da tekrar gündeme geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına ve ölümlere yol açan keneye karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mayıs 2015 Pazar, 11:35

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı alınabilecek tedbirleri açıkladı.

EN ÇOK KİMLER DİKKAT ETMELİ?
Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan enfekte keneler tarafından insanlara bulaştırılan ve ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı tüm vatandaşların daha duyarlı olmaları gerektiğini belirten Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, “Denizli’de ekonomik anlamda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeciliği yoğun olarak yapılmaktadır. İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin yanında açık arazide piknik ve kamp yapan vatandaşların, Veteriner Hekimlerin, sağlık çalışanlarının, mezbaha çalışanlarının, deri sanayi çalışanlarının, ağaç kesim işçilerinin, avcıların, askerlerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI NASIL OLUŞUR?
Enfekte kenelerin yapışması/kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük salgısı ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nın bulaştığına dikkat çeken Kutlu, enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesinin, viremik hayvanların kan ve dokuları ile temas edilmesinin, viremik hastalarla kan ve diğer vücut sıvıları yoluşla temas edilmesinin de hastalığın bulaşması riskini içerdiğini ifade etti.

KENE ISIRMASI ARDINDAN NE YAPILMALI?
Kene ısırması ile karşılaşan vatandaşların yapması gerekenleri de açıklayan Kutlu, “Vatandaşlarımız kene ısırması ile karşı karşıya kaldıklarında, vücutları üzerinde gördükleri keneleri öldürmemelidirler. Ayrıca kenelerin patlatılması, vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine kolonya ve gazyağı dökülmesi, üzerinde sigara söndürülmesi ve ateşle yakılması da sakıncalıdır. Kenenin vücuttan en kısa zaman içerisinde çıkartılması gerekmektedir. Vatandaşlarımız kene tarafından ısırıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diye konuştu.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ilk belirtilerini de aktaran Kutlu, “Hastalık ateş, üşüme-titreme yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir. Ateş, kırıklık, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, mide bölgesinde ağrı, bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler ile ani olarak başlamaktadır. Bazen bu bulgulara kusma, karın ağrısı ve ishal ilave olabilmektedir. Gövde ve kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir” şeklinde konuştu.

NASIL ÖNLEM ALINMALI?
KKKA hastalığının önlenmesi ve aynı zamanda hayvanlarda paraziter hastalıkların ve verim kaybının ortadan kaldırılması için hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilere de uyarılarda bulunan Kutlu, “Üreticilerimiz, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını ve barınaklarını periyodik aralıklarla Veteriner Hekimlerin önereceği antiparaziter ilaç ve yöntemlerle ilaçlamalıdırlar. Kenelerin kış mevsiminde saklanabilecekleri yerler olan ahır ve ağıllardaki kovuk, çatlak ve deliklerin kapatılarak sıvanması, badanalanması da kenelerle mücadelede etkilidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı