REKLAMI GEÇ

Kuş gribi tatbikatı

Kuş gribi tatbikatı

Son 10 yılın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak ortaya çıkan kuş gribine karşı hazırlıklı olmak için kapsamlı bir eğitim ve tatbikat gerçekleştirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Kasım 2016 Perşembe, 16:28

Pamukkale Richmond Otel’de düzenlenen gerçek boyutlu saha tatbikatı ve salgın yönetimi eğitimine Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, İlçe Müdürleri, Isparta, Aydın, Burdur, Afyon, Muğla, Antalya ve İzmir’de görevli veteriner hekimler katıldı.

denizli-kus-gribi-tatbikati-2

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, kuş gribinin gerek ülkemizde, gerekse dünyada ciddi sorunlara neden olduğunu belirterek, “Hastalık nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2003-2007 yılları arasında 273 vakada 167 ölüm gerçekleşmiştir. Ülkemizde 4 kişi kuş gribi nedeniyle hayatını kaybetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Her an teyakkuz halindeyiz. İlimiz su kaynaklarının bulunduğu göçmen kuşların uğrak yeri olan sulak alanlarda daha dikkatli olunmalıdır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığında görevli Veteriner Hekim Ümit Zoray’ın eğitimci olarak katıldığı ve 5 gün süren çalıştayda kuş gribi etiyolojisi, klinik semptomları ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verildi.

denizli-kus-gribi-tatbikati-1

Teorik konuların ardından çalıştayın 4. gününde olası kuş gribi hastalığı senaryosu Pamukkale’nin Küçükdere Mahallesi’nde gerçek boyutlu saha tatbikatı ile uygulandı. Tatbikatta olası risklere karşı alınacak tedbirler yerinde uygulandı, personel ve ekiplerin oluşturulması, kontaminasyondan korunma ve dezenfeksiyon yöntemleri, itlaf ve imha yöntemleri, riskli bölgelerdeki kanatlı hayvanlardan numune ve swap alımı sahada uygulamalı olarak gösterildi.

Çalıştayın son gününde yapılan toplantıda soru-cevap bölümünde değerlendirmeler yapıldı. Toplantı sonunda katılımcılara protokol üyelerince sertifika verilerek eğitim çalıştayı sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı