REKLAMI GEÇ

Lezzetiyle damaklarda yer eden Akalan karpuzunda hasat başladı, üretici fiyattan memnun değil

Lezzetiyle damaklarda yer eden Akalan karpuzunda hasat başladı, üretici fiyattan memnun değil

Acıpayam’ın son yıllarda önemli tarım ürünlerinden biri olan Akalan karpuzunda hasat başladı. 300 bin ton rekoltenin beklendiği karpuzun tarla çıkış fiyatı 70-80 kuruş arasında değişiyor. Pazar hareketlendi ancak üretici beklediği fiyatı bulamadı.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2021 Cumartesi, 13:29

Acıpayam’da lezzeti ile damaklarda iz bırakan Akalan karpuzunun hasadına başlandı. Yaklaşık 34 bin dekar alanda üretilen ve 300 bin ton rekoltenin beklendiği Akalan karpuzu tezgahlardaki yerini aldı.

Hasat döneminde çekirdekten yetiştirilen karpuzlarda dekarda 7-8 ton, aşıdan yetiştirilen karpuzlarda ise dekarda 14-15 ton verim alan üretici, tarladan 70 ile 80 kuruş arası alıcı bulduğu karpuzun bu yılki piyasasından memnun değil.

TÜCCARLAR TATİL NEDENİYLE KENTE GELMEDİ

Hasadın ilk günlerinde pazar sıkıntısı yaşayan üretici, hayatın normale dönmesiyle sahil kesimlerinde yaşanan yoğunlukla birlikte otellerin taleplerini karşıladı ancak ülke genelinden beklenen talep gelmedi. Özellikle büyük şehirlerden gelen binlerce tonluk talepler, kurban bayramı tatili nedeniyle sekteye uğradı, tarladan çıkış fiyatı 70 kuruşa kadar düştü.

Karpuzun maliyetinin altında ezilen üretici, 9 günlük bayram tatili sonrası büyük şehirlerdeki hareketlilikle birlikte akalan karpuzuna talebin artmasını ve tüccarların kente gelmesini bekliyor.

KATİLESİNDE HİÇ BİR SIKINTI YOK

Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım, Akalan karpuzunun artık ilçenin birçok mahallesinde üretilmeye başlandığını belirtti. Üretimde, lezzette ve kalitede herhangi bir sıkıntının bulunmadığını dile getiren Yıldırım, hasat döneminde pazar sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek, “Özellikle turizm bölgelerindeki otellere ciddi anlamda karpuz gönderiyoruz. Hayatın normale dönmeye başlamasıyla otellerin taleplerini karşıladık ama ülke genelinden talep henüz başlamadı. 9 günlük bayram tatili nedeniyle şehirler boşaldı, tüccarlar ilçemize gelmedi. Bayramdan sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Karpuzun şuan tarladan çıkış fiyatı 70-80 kuruş arasında. Çiftçinin yüzünün gülmesi, para kazanması için bu fiyatın 1.70 lira civarında olması gerekiyor” dedi.

Fotoğraflar: Osman ÜNLÜ

Yorumlar

Kabak aşısı yapmayın   -  Bağlantı 17 Temmuz 2021, 20:36

Kabak aşısı yapmayın. Sırf o yüzden koca yazın 5 yada 6 karpuz ile şansımı deniyorum . Yarıdan fazla kabak aşısı çıkarsa almayı bırakıp kavuna geçiyorum. Kimse yemiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı