REKLAMI GEÇ

Nar bahçelerinde hasat zamanı

Nar bahçelerinde hasat zamanı

Denizli’nin kırmızı cenneti olarak adlandırılan Irlıganlı Mahallesi’nde nar hasadı için geri sayım başladı. 60 bin ton dolayında rekolte beklenen narda üreticinin kilo beklentisi 4 lira. Kalitesi ve aroması ile ilgi odağı olan nar 80 ülkeye ihraç ediliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2020 Cuma, 15:50

Pamukkale’nin Irlıganlı Mahallesi’nde uzun süre önce oluşmaya başlayan nar bahçeleri mahalleyi tam anlamıyla kırmızıya boyadı. Irlıganlı’da 14 bin dekar alanda üretilen, aroması ve raf ömrünün uzunluğu ile Avrupa ve Rusya pazarları başta olmak üzere 80 dolayında ülkenin ilgi gösterdiği hicaz narında hasat yaklaştı.

NAR BAHÇELERİNİ GEZDİ
Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Irlıganlı bölgesinde nar üreticisiyle buluşarak, hasat öncesi arazide incelemelerde bulundu.

Üreticiler girdi maliyetlerindeki yükselişten şikayet etti, bu yıl hem kalite hem de rekolte açısından çok güzel bir dönem yaşadıklarını anlattı. Bölgede iyi tarım uygulamaları sayesinde ilaç kalıntısız ürün yetiştirildiğini belirten üreticiler, bu sayede Irlıganlı-Denizli narının dünyada en çok aranan ürün haline geldiğini aktardı. 15 Eylül’de hasada başlayacaklarını belirten üreticiler Denizli Merkez Ziraat Odasına verdikleri önemli desteklerden dolayı teşekkür etti.

“KALİTE ÖLÇÜSÜNDE FİYAT BEKLİYORUZ”
Nar üreticisi Ahmet Tümbek, ihracatçıdan bu yıl en önemli beklentilerinin fiyat anlamında kilogramda 3.5 ile 4 lira arasında bir rakam olduğunu belirterek, “Heyecanlıyız, hasadı bekliyoruz. Yıl boyunca yoğun olarak vermiş olduğumuz emeklerin karşılığını bekliyoruz. Gerçekten çok ağır maliyetlerle ürettiğimiz nar meyvesinde bugün kaliteyi yakaladığımızı inanıyorum. Kalitemizin de yurt çapında herkes tarafından tescil edildiğini biliyoruz. Bunun içinde ihracatçılarımızdan bize yardımcı olmalarını bizim için gerekli olan rakamların bize iletilmesini istiyoruz. Çünkü çok pahalıya mal ediyoruz. Girdi, ilaç, gübre ve mazot fiyatlarımız yüksek. İşçilik maliyeti yüksek. Emek yoğun biz hizmet alanındayız. Gerçekten çok büyük bir fedakarlık ediyoruz. Biz kaliteyi yakalamak için bugüne kadar büyük bir emek verdik. Bu ürünün de ucuz fiyata gitmesini istemiyoruz. Ürünün değerlendirilmesini ve gerçek fiyatının verilmesini istiyoruz. Beklentimiz kilogramda 3,5-4 lira. Biz üreticiyiz, emeğimizin karşılığını da almak istiyoruz” dedi.

“KALİTE VE REKOLTE HARİKA”
Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise, bu yıl da kalitenin 1 numara olduğunu ve rekoltede rekor beklendiğini vurguladı.

Gemici, “Pamukkale İlçemizin Irlıganlı Mahallesindeyiz. Türkiye’deki 8 tane mikroklima özelliği olan ovalardan birisindeyiz. Mikroklimanın özelliğinin faydalarını en iyi şekilde kullanan gayretli çiftçilerimizin bilinçli bir şekilde ürettiği bar bahçelerimizi gezdik. İlaç kalıntısı olmadan özellikle iyi tarım uygulamaları tekniği ile yaklaşık 28 bin dekar alanda Hicaz narı üretiliyor. Bu bölgenin narının kalitesi; iyi tarım uygulamaları ve global geb sertifikasyon eğitimleriyle dünyaya ihraç ediliyor. Kalite hiçbir zaman tesadüf değildir. Emek verilerek yapılan bir üretim ve bu kadar maliyetlere rağmen karşılık bulması, üretimin sürdürülebilir olması lazım. Geçen sene yaşanan iklim olumsuzluklarına rağmen yaklaşık 55 bin ton rekolte gerçekleşti. İhracatçı firmalar, çiftçilerin elinden tutmalılar. Karşılıklı kazan kazana dönmeli. Sadece kendilerinin kazanmaları, üreticiyi mağdur etmeleri durumu olmamalı. Pandemiyle mücadele döneminde ekonomi kalkanı programları içerisinde tarım kesiminin ne kadar elinden tutulduğu hepimizin gözleri önünde. Yani bunun üreticimizi de koruyup kollaması için bu noktalarda hassaslık istiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı