REKLAMI GEÇ

Salgın uyarısı

Salgın uyarısı

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, büyükbaş hayvanlarda “Sığırların Nodüler Ekzantemi” adlı bir salgın hastalığın görüldüğünü belirterek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Ağustos 2014 Pazar, 11:43

Kurban Bayramı’na doğru hayvan hareketliliğinin artacağına dikkati çeken Uzakgider, bu yıl “Sığırların Nodüler Ekzantemi” adlı yeni bir viral hastalığın ortaya çıktığını, zoonoz karakterli bir hastalık olduğundan insanlara da bulaşma ihtimali bulunduğunu söyledi.

Hastalığın Doğu ve Güneydoğu illerinin tamamında görüldüğünü, batı da Konya ve Afyon’a kadar yayıldığını bildiren Uzakgider, “Şu anda resmi çıkış yapılan il sayısı 30 ‘u geçmiştir. Kurban Bayramı’nın yaklaşmakta olduğu düşünülür ise hayvan hareketleri artacağından, hastalık ülkenin her tarafına yayılacaktır. Hastalık hayvanların kan, burun akıntısı, semen, salyalardan yayılmaktadır. Sokucu ve emici sinekler hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir. Sinekler ve sivrisinekler hastalığı bulaştırırken, diğer insekler hastalığın mekanik olarak taşınmasına sebep olurlar” dedi.

Hastalığın tedavisinin olmadığını ifade eden Uzakgider, “Hasta hayvanların derisi üzerinde şişlikler görülür. Aynı şişlikler iç organlarda da oluşur. Hastalarda süt verimi birden bire azalır, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık belirtileri görülür. Hastalığın tedavisi yoktur. Ancak ikincil enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanılabilir. Önemli olan hastalıktan korunmaktır. Bunun için öncelikle işletmelerde biyogüvenlik tedbirleri uygulanmalıdır. İşletmeye giriş çıkışlar kontrol altına alınmalıdır.

Karantina, temizlik, dezenfeksiyon, hastalıktan ölen hayvanların imhası gibi tedbirlerin yanı sıra sineklerle mücadele edilmelidir. Ayrıca hastalığa karşı aşı yaptırılmalıdır. Yetiştiricilerimizin ve hayvan ticareti yapanların çok dikkatli olması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı