REKLAMI GEÇ

Şap hastalığına karşı aşılama başladı

Şap hastalığına karşı aşılama başladı

Hayvanlarda şap hastalığına karşı aşılama çalışması başladı. Kampanya kapsamında 2 ay ve üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanların aşılanması sağlanacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Şubat 2022 Çarşamba, 17:11

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrol Programı doğrultusunda İlimiz genelinde 1 Şubat itibarıyla şap hastalığa aşılama kampanyası başladı.

Şap hastalığının önemli hayvan hastalıklarından olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, “Geviş getiren hayvanlarda görülen ve son derece bulaşıcı olan şap hastalığına karşı ilkbahar dönemi aşılama kampanyası başladı. Kampanya kapsamında, yaşı 2 ay üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacak. Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, yaşı 2 aylık üzerinde olan tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca ilk defa aşılanan buzağıların ilk aşıdan 21-30 gün sonra rapel (tekrar) aşılarının yapılması gerekmektedir” dedi.

Uluslararası hayvan ve hayvansal ürün ticaretine engel teşkil eden ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan bu hastalıktan korunmak için yetiştiricilerin aşılama kampanyasına mutlaka katılmaları gerektiğini belirten Erkaya, “Tüm bulaşıcı hayvan hastalıkları ile ilimiz genelinde bakanlığımızca belirlenmiş esaslar doğrultusunda hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele, koruyucu ve tedavi edici hayvan sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi, hayvan refahını sağlayıcı çalışmalar ve hayvan sağlığı ile ilgili karantina hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında tüm uygulamalar; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimiz tarafından mesai mefhumu gözetilmeksizin gerçekleştiriliyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı