REKLAMI GEÇ

Sekizinci Kekik Paneli Pamukkale’de yapıldı

Sekizinci Kekik Paneli Pamukkale’de yapıldı

Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden biri olan kekik üretimi ve sorunlarının değerlendirildiği “8. Kekik Paneli” Pamukkale Richmond Thermal Otel’de yapıldı. Her yıl düzenli olarak yapılan Kekik Panelleri’nin sekizincisi gerçekleşti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Şubat 2019 Salı, 14:52

Pamukkale Richmond Thermal Otel’de yapılan panele başta Denizli Valisi Hasan Karahan olmak üzere Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA, Kütaş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan GÜREL, STK başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.

Panelde konuşan ve kalıntısız, kaliteli ve temiz kekik üretiminin pazarı elinde tutmanın birinci şartı olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Yılmaz ERKAYA, “İlimizde 2018 verilerine göre 120 bin dekar alanda yaklaşık olarak 13.000 ton kekik üretimi gerçekleştirilmektedir. Kekik üretimi ile ülkemiz 60 milyon dolar gelir elde etmekte bunun da 40 milyon dolarını Denizli’den sağlamaktadır. Geçtiğimiz hafta ilimize gelen Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli kullanılmayan orman alanlarının da kekik üretimine açılacağını müjdelemiştir. Bakanlığımızla koordineli bir şekilde Valiliğimizin de desteğiyle üreticilerimizin gelirini arttırmak için projeler üretmeye, Çiftçi Eğitim Programları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Denizli Valisi Hasan Karahan ise yaptığı konuşmada, Denizli’nin coğrafya olarak her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği ve bununda ekonomiye katkı sağladığı ender illerden biri olduğunu belirterek, “Buradaki panele katılım üreticilerimizin ekonomik bir bitki olan kekik üretiminin devam etmesi noktasında ciddiyetini kavramış olduğunu görmekten oldukça memnunum. Dünya üzerinde kekik üretimi yapan birçok ülke var ve bir rekabet söz konusu. Ancak çok şükür ki Denizli, kekik üretiminde söz sahibi ve iyi de bir gelire sahip. Bu durumun devam etmesi için kıymetini bilmeli ve bilimsel usullere göre üretimi yapmalıyız. Gerek Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz gerekse de Kütaş firması bu işin bilincinde ve düzenli olarak her yıl bu paneli düzenliyorlar. Burada paylaşılanları iyi değerlendirmeli ve tarlamızda üretim yaparken bunlara dikkat etmeliyiz. Vatandaşımız kazanırsa biz kazanırız. Devlet olarak her zaman yanınızdayız” dedi.

Kütaş Tarım Genel Müdürü Dr.Tayfun Akın’ın başkanlık ettiği panele Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk, Kütaş Tarımdan Dr.Hüseyin Akdemir, Kütaş Ar-Ge Müdürü Recep Arıtürk, Kalite Müdürü Cüneyt Yumrukaya ise konuşmacı olarak katıldı.

2018 yılı kekik üretim sezonunun değerlendirildiği panelde Kütaş Ar-Ge Müdürü Recep Arıtürk “Kekik Ticaretini Etkileyen Kalite Kriterleri”, Kalite Müdürü Cüneyt Yumrukaya “Kekik Ürününün Satılabilir Kılmak”, Dr.Hüseyin Akdemir “Kekik Tarımında Önemli ve Son Gelişmeler” ve son olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar, kekik sektörünün durumu, sorunları ve çözüm önerileri konularında bilgilendirme yaptı.

Kekik panelinin sonuç bildirgesinde üretiminde dünya lideri olduğumuz kekik tarımında Zirai Mücadele Ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması, Yabancı ot mücadelesinin çapayla yapılması, kekiğin sararmadan hasat edilmesi, kurutma yerlerine hayvan yaklaşmaması, patozla değil elle çırpılarak sapından ayrılması, elde edilen ürünün yeni ve temiz çuvallara konularak güneş ve ışık almayan temiz depolarda saklanması içine yabancı madde karıştırılmaması gerektiği bildirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı