REKLAMI GEÇ

Suni tohumlama uyarısı

Suni tohumlama uyarısı

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan et ve süt krizi nedeniyle “ırka doğru tohumlama” yönetmeliği “isteyen istediği tohumu attırabilir” şeklinde değiştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Veterinerlere seslenen Uzakgider “Günde 30-35 litre süt veren holstein ile yerli ırkı tohumlamak caiz değildir” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 7 Temmuz 2016 Perşembe, 09:27

Türkiye’de hayvan ıslah çalışmaları kapsamında uygulanan suni tohumlama çalışmaları ile ilgili bilgi veren Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, özellikle serbest veteriner hekimleri uyardı.

denizli-sigirlarda-suni-tohumlama-helal-mi-1

Süt ve et verimliliğini artırmak, hastalıkların kontrol altına alınabilmesi için uygulanan suni tohumlama yönteminin 1995’ten beri “Irkına doğru tohumlama” çerçevesinde devam ettiğini, ancak son yıllarda yaşanan et ve süt krizi nedeniyle bunun “İsteyen istediği tohumlamayı yapabilir” şeklinde değiştirildiğini belirten Uzakgider, bunun yanlış olduğunu ileri sürdü.denizli-sigirlarda-suni-tohumlama-helal-mi-ic-1

“CAİZ DEĞİL” DEĞERLENDİRMESİ
Özellikle ırk hayvancılığına hizmet veren veteriner hekimlere çağrıda bulunan Uzakgider, “Yıllardan beri taze spermle çalışan arkadaşlarımız, zor köy şartlarında ıslah çalışması yapıyor. Arkasından biz bunu bıraktık ithal etmeye başladık. Akabinde 1995’ten beri ırkına doğru tohumlama çerçevesinde yeni ıslah çalışması yapılıyor. Maalesef, süt ve et krizi derken son değişiklik ile ‘isteyen istediği tohumu attıra bilir’ şeklinde yönetmelik değişikliği yapıldı. Biz hekimler, bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 30-35 litre süt veren holstein hayvanı bir başka ırka aşılamak caiz değildir. Serbest çalışan hekim arkadaşlardan bilinçli olmalarını istiyorum. Kanuni yaptırım yoktur ancak ırk hayvacılığına hizmet eden meslektaşlarımızın sahip çıkacağını düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı